Dersizle Forumları

Full Versiyon: Edebiyat ve Dilbilgisi
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- "Klasik" dediğimiz okunurken eserde yer alan kahramanların gerçekten yaşadığı düşüncesine varılabilir. Örneğin ..... okunurken ...... hayatta olduğuna inanılabilir?

Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilenlerin getirilmesi uygun değildir?

a) Fareler ve İnsanlar - Lenie'nin
b) Hamlet - Hamlet'in
c) Suç ve Ceza - Raskolnikov'un
d) Sefiller - Jean Valjean'ın
e) Parma Manastırı - Julien Sorel'in

2- (I) Ne gördüğün kadar basittir her şey,ne düşündüğüm kadar karmaşık. (II) Ne istediğin anda ölümü seçebilirsin ne de ölüm kapını çaldığında yaşama şansın vardır. (III) Bir çocuğun anne ve babasını seçememesi gibi,hayatında bazı olayları değiştirebilme imkanın da yoktur. (IV) Aklına takılan bir sorunun yanıtı için aylarca dolaştığın olur. (V) Sokak sokak tüm şehirleri gezme arzusu ile yanarsın. (VI) Bazı seçimleri yapma hakkın yoktur.

Yukarıdaki paragrafın anlam bütünlüğünün sağlanabilmesi için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır?

a) I. ve II. cümle yer değiştirmelidir.
b) IV. cümle VI. cümleden sonra gelmelidir.
c) III. cümle ve VI. cümle yer değiştirmelidir.
d) VI. cümle III. cümleden önce getirilmelidir.
e) I. cümle parçadan atılmalıdır.

3-Kimse kaldırmamış yüzümdeki hüznü
Ateşi yüreğimden koparmış şu güneşler
Bir dert bile eritirken bak seni
Ben taşırım derdin bile derdini

Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?

a) İlgeç
b) Farklı türlerde belirtme sıfatı
c) İsim tamlaması
d) Farklı türlerde zamir
e) Hem iyelik hem hal eki almış isim

Parma Manastırı"nda, Rönesans sırasında bir İtalyan prensliğinde yaşanan entrikalar anlatılır. Romanın kahramanı Fabrice Del Dongo, özgürlüğüne düşkün, romantik, sıra dışı, aşka bağımlı bir soyludur ve bu özellikleri toplum kurallarına ters düşmektedir. Manastırı, bir yanan karşı konulmaz tutkulara dönüşen karmaşık duygusal ilişkileri anlatırken, bir yandan 19. yüzyılın ilk yarısındaki İtalyan ve Fransız toplumlarını amansız bir eleştiri süzgecinden geçirir. .....alıntıdır....

Bu yüzden cevap E'dir.
3 e mi
3-E değil pelina..
3-A olması lazım. 'BİLE' her zaman bağlaçtır.
bile yi edat sanıyodum peki e şıkkındaki kelime hangisi bulabildin mi
benim yüreğimde hem iyelik hem hal eki
B ) şu güneşler( işaret sıfatı ) , nasıl dert ? bir dert ( sayı mı belgisiz mi emin olamadım uzgun3 )

C ) isim tamlaması : yüzümdeki hüznü

D )kimse: belgisiz zamir , ben,sen: kişi zamiri

E ) --benim yüregimden-- den : hal eki , -im : iyelik eki
teşekür ederim
Rica ederim siritan
Sayfalar: 1 2
Referans URL