02-05-2008, 09:46 PM
Arkadaşlar,denemelerimden derledigim bazı soruları sizlerle
paylaşmak istedim
....Kolay gelsin....
SORU 1 )
1.Şiirsel kavramsal ve duyuşları imgelerle anlatma
2.Sözcüklerin müziğine dayanan bir ahenk oluşturma
3.Anlam açıklıgından kaçınma ve söz sanatlarına sıkça başvurma
4.Gerçeklerden kaçarak hayallere sıgınma.
Numaralanmış cümlelerde özellikleri verilen edebiyat akımı hangisidir?
A) romantizm B)klasizm C)parnasizm D)sembolizm E) natüralizm
SORU 2)
Aşagıdakilerden hangisinde aynı sanatçıya ait yapıtlar bir arada verilmemiştir?
A) Hac Yolunda-Tiryaki Sözler
B)Şermin-Rubabı Şikeste
C)Şehir Mektupları-Suriye Mektupları
D)Mürebbiye-Şıp Sevdi
E)Hayal İçinde-Kavgalarım
SORU 3)
Aşagıdakilerden hangisinde bir bilgi yanlışlıgı vardır?
A) Edebiyatımızda ilk çeviri roman Y.Kamil Paşanın tercüme ettiği Fenelon'un Telemak adlı romanıdır.
B) Batılı anlamda ilk yerli roman Halit Ziya'nın Mai ve Siyah romanıdır.
C)Ziya Paşanın nazım-neisir karışık olarak kaleme aldıgı Zafername adlı eseri hiciv tarzının başarılı örnegidir.
D)Osmanlı devletinde yayımlanan ilk devlet gazetesi Takvim-i Vakayi'dir.
E)Ziya Paşanın Tahribi Harabat adlı makalesi Türk Edebiyatında ciddi anlamda ilk edebi eleştiridir.
SORU 4)
'Gerçekle alışverişim olmaz.' diyenler beni karşılarında bulur.'Edebiyatın amacı insanı duygulandırmaktır' diyerek uzun uzun doga betimlemeleri yapanları anlamıyorum.Edebiyat gercekçi olmalı,hatta bilimsel bir gözlükle taramalıdır gercekleri.
Böyle diyen birinin savundugu ve karşı çıktıgı edebiyat akımları aşagıdakilerden hangisinde verilmiştir ?
A)Romatizm- klasizm
B)natüralizm-realizm
C)natüralizm-romantizm
D)realizm-sürrealizm
E)Realizm-klasizm
SORU 5)
Edebiyatımızın en ünlü romancılarındandır.Romana birçok yenilik getirmiştir.Öncelikle yeni bir roman dili oluşturmuş,düzyazıda şiirselliği yakalamaya çalışmıştır.Ona göre roman bir olayın anlatımı değil,olayı yaşayan bireyin anlatımıdır.Bu nedenle kahramanlarını,yazarın görüşlerinden uzaklaştırmış,bagımsız bırakmıştır.Bütün bu yönleriyle çağdaş Türk romanının öncüsü kabul edilmiştir.
Bu parcada sözü edilen sanatçı kimdir?
A) Yakup Kadri
B)Mehmet Rauf
C)Ahmet Mithat
D)Halit Ziya
E)Reşat Nuri
SORU 6)
Ben sanat yapıtlarının,oluşturuldugu dönemi,farklı bir bakış açısıyla ve çarpıcı bir biçimde otaya koydugumu düşünüyorum.Bu yüzden ,ülkemizin son yuzyılda gecirdiği değişimi sanatçının gözünden okumak isteyenlere,'Fatih Harbiye'yi,'Yorgun Savaşçı'yı,Yeşil Gece'yi,'Fahim Bey ve Biz'i okumalarını öneririm.
Bu parçada yapıtından söz edilmeyen sanatçı kimdir?
A)Kemal Tahir
B)Ahmet Hamdi Tanpınar
C)Abdülhak Şinasi Hisar
D)Payami Safa
E)Reşat Nuri.
paylaşmak istedim

....Kolay gelsin....
SORU 1 )
1.Şiirsel kavramsal ve duyuşları imgelerle anlatma
2.Sözcüklerin müziğine dayanan bir ahenk oluşturma
3.Anlam açıklıgından kaçınma ve söz sanatlarına sıkça başvurma
4.Gerçeklerden kaçarak hayallere sıgınma.
Numaralanmış cümlelerde özellikleri verilen edebiyat akımı hangisidir?
A) romantizm B)klasizm C)parnasizm D)sembolizm E) natüralizm
SORU 2)
Aşagıdakilerden hangisinde aynı sanatçıya ait yapıtlar bir arada verilmemiştir?
A) Hac Yolunda-Tiryaki Sözler
B)Şermin-Rubabı Şikeste
C)Şehir Mektupları-Suriye Mektupları
D)Mürebbiye-Şıp Sevdi
E)Hayal İçinde-Kavgalarım
SORU 3)
Aşagıdakilerden hangisinde bir bilgi yanlışlıgı vardır?
A) Edebiyatımızda ilk çeviri roman Y.Kamil Paşanın tercüme ettiği Fenelon'un Telemak adlı romanıdır.
B) Batılı anlamda ilk yerli roman Halit Ziya'nın Mai ve Siyah romanıdır.
C)Ziya Paşanın nazım-neisir karışık olarak kaleme aldıgı Zafername adlı eseri hiciv tarzının başarılı örnegidir.
D)Osmanlı devletinde yayımlanan ilk devlet gazetesi Takvim-i Vakayi'dir.
E)Ziya Paşanın Tahribi Harabat adlı makalesi Türk Edebiyatında ciddi anlamda ilk edebi eleştiridir.
SORU 4)
'Gerçekle alışverişim olmaz.' diyenler beni karşılarında bulur.'Edebiyatın amacı insanı duygulandırmaktır' diyerek uzun uzun doga betimlemeleri yapanları anlamıyorum.Edebiyat gercekçi olmalı,hatta bilimsel bir gözlükle taramalıdır gercekleri.
Böyle diyen birinin savundugu ve karşı çıktıgı edebiyat akımları aşagıdakilerden hangisinde verilmiştir ?
A)Romatizm- klasizm
B)natüralizm-realizm
C)natüralizm-romantizm
D)realizm-sürrealizm
E)Realizm-klasizm
SORU 5)
Edebiyatımızın en ünlü romancılarındandır.Romana birçok yenilik getirmiştir.Öncelikle yeni bir roman dili oluşturmuş,düzyazıda şiirselliği yakalamaya çalışmıştır.Ona göre roman bir olayın anlatımı değil,olayı yaşayan bireyin anlatımıdır.Bu nedenle kahramanlarını,yazarın görüşlerinden uzaklaştırmış,bagımsız bırakmıştır.Bütün bu yönleriyle çağdaş Türk romanının öncüsü kabul edilmiştir.
Bu parcada sözü edilen sanatçı kimdir?
A) Yakup Kadri
B)Mehmet Rauf
C)Ahmet Mithat
D)Halit Ziya
E)Reşat Nuri
SORU 6)
Ben sanat yapıtlarının,oluşturuldugu dönemi,farklı bir bakış açısıyla ve çarpıcı bir biçimde otaya koydugumu düşünüyorum.Bu yüzden ,ülkemizin son yuzyılda gecirdiği değişimi sanatçının gözünden okumak isteyenlere,'Fatih Harbiye'yi,'Yorgun Savaşçı'yı,Yeşil Gece'yi,'Fahim Bey ve Biz'i okumalarını öneririm.
Bu parçada yapıtından söz edilmeyen sanatçı kimdir?
A)Kemal Tahir
B)Ahmet Hamdi Tanpınar
C)Abdülhak Şinasi Hisar
D)Payami Safa
E)Reşat Nuri.