Dersizle Forumları

Full Versiyon: karışık denem soruları
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1.

Cümlede anlatılmak istenen ,uyku ugruna bütün gün uyanık durmaktır.

A'da: bir süre uyanık kalmak demiş ( oysaki bütün gün olması gerekiyor)

B'de: uykunun zorlaşmasından bahsetmiş.

C'de: uyuyabilmenin koşulu uyanık durumda bulunmaktır demiş.( oysaki parcada bütün gun demiş )

D'de: uyku ugruna bütün gün uyanık durumda olmak demiş.( cümlede anlatılmak istenenle aynıdır.)

E'de: verimli çalışmadan bahsetmiş,oysaki bize verilen cümlede bununla ilgili bir şeyden bahsedilmemiş.
bende öyle düşünüm ve d yi işarteledim ama adam e diyo cevabına
2-b
3-a
4-d
5-b

şıkları işaretlediğim benim cevapladıklarım ama alaka kuramadım verdikleri cevaplara. o yüzden cevapları yazmadım ilk başta
1-E dir

Soruda uyanık kalmaktan kasıt,verimli çalışmadır ve ancak bu çalışma sonucunda insanın uykuyu hak edebileceği,yani dinlenebileceğini söyleniyor.. Bunu anlatan en kapsamlı yargı ise E şıkkında vardır..

Eğer bir soruda "asıl anlatılmak istenen" soruluyorsa "en kapsamlı yargıya" ulaşılır.. Çünkü diğer şıklar da sorudaki açıklamayı destekler niteliktedir;fakat sorudaki yargının tümünü temsil etmez..
2- Bu yazarımız ölünceye kadar Atatürk'ün yanından ayrılmamıştır..

Cevap B dir.. "Ölünceye kadar" ifadesinin kime ait olduğu belli olmadığından anlatım bozukluğu olmuştur.. Bir başkası ölünceye kadar da olabilir..

3-

Kitaplar,başka kitaplarla karşılaştırıldıgında, öbürlerine göre başarılı buldugu kitapları varmış.Ancak bu başarılı buldukları,en çok sevdigi kitaplar olması anlamına gelmiyor.Bu nedenle A şıkkıdır.(Özellikle bundan bahsedilmiş.)
4-
parçada anlatılanlarla A şıkkına da ulaşılıyor ama bize en kapsamlı yargıyı sormuş.Bütün olarak düşünmek lazım.

konuşmamamızın elimizde olmaması,insanın kendini konuşmaya bırakıvermesi, konuşmamanın kaçınılmaz oldugu,içgüdüsel davranışların oldugu...

..bir çok cümlede aslında konuşmanın insani bir ihtiyaç oldugundan bahsediyor.A şıkkında sadece içgüdüsel davranışların insanı konuşmaya ittigini söylüyor.

Bu nedenle cevap D şıkkıdır.
tşkler arkdaşlar
Referans URL