Dersizle Forumları

Full Versiyon: Edebiyat İki Soru...
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- Divan edebiyatında nesre ......, nesir yazan sanatçılara ......., nesirden oluşan esere de ......... adı verilr.

Yukarıda parçada boş bırakılan yerlere,aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

a) manzume - münşi - inşa
b) mensur - münşi - hamse
c) münşeat - mensur - manzume
d) mensur - manzum - manzume
e) inşa - münşi - münşeat

2- I. Şiir ölçü ve uyaktan kurtarılmalıdır.
II. Şiirde söz sanatlarına yer verilmelidir.
III. Sıradan,basit insanlar şiire konu edilebilir.
IV. Şiir dili,halkın konuştuğu dil olmalıdır.
V. Şiirde mizaha ve şaşırtmaya dayalı bir üslup benimsenmelidir.

Yukarıda ilkeleri belirtilen edebi topluluk aşağıdakilerden hangisidir?

a) Fecr-i Ati
b) Yedi Meşale
c) Servet-i Fünun
d) II.Yeni
e) I.Yeni

Cevapları ne yazık ki elimde değil..
1-e
2-e olmalı..
1-d

2-e

dir inşalahsiritan)
Birinci soru tam ÖSS'lik. 1 - E
B - Mensur (düzyazı) - Münşi (Münşeat yazanlara verilen isim.) - Hamse (Beş Mesnevi ...)
C - Münşeat (Divan edebiyatının nesir türü.) - Münşi (Münşeat yazanlara verilen ad) - Manzume (şiir)
D - Mensur (Nazım)
E - İnşa (Düzyazı) - Münşi (Münşeat yazanlara verilen isim.) - Münşeat (Divan edebiyatının nesir türü.)

2 - E
2.soruda bir hata varmış,hocamız söyledi.. Cevap normalde I.Yeni;fakat I.yeniciler söz sanatlarını reddetmesine rağmen soruda söz sanatlarına yer verilmelidir ifadesi yer almakta..

Soruların her ikisi de m.e.b nin hazırlamış olduğu deneme sorularıydı. Yani az biraz ösym nin etkisi olabilir.. =)
ben de onu farkettim sen yanlış yazmışsındır diye düşündüm çünkü diğer seçenekler başka hiçbir topluluğa uymuyor..öss tarzı demek siritan teşekkürler..
Referans URL