Dersizle Forumları

Full Versiyon: karma tarih 2
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
asya ve avrupa nın siyasi ve kültürel yapısının değişmesinde

türgiş
avar
hun

devletlerinden hangisi etkili olmuştur

//////////////////////////////////////////////////////////

hangisi timur devletinin kurlmasını kolaylaştırmıştır

büyük selçuklunun yıklması
haçlı savaşlarının sona ermesi
babürleirn yıkılması
çağatay devletini zayıflaması
oğuzların kayı boyunun anadouluya gelmesi

/////////////////////////////////////////////////////////////

kırım
makedonya
batı trakya

yukarıdakşlerden hangilerinde yaşayan türkler balkan savaşlarından sonra azınlık ststüsüne girmiştir

///////////////////////////////

AÇIKLAYALIMMM !
2. soru
çağatay devletinin zayıflaması
3. soru
kırım makedonya
1. soru
kavimler göçü avar ve hunlar mı.doğru cevapları da verebilir misin
(hepsi yanlış çıkarmışgulen)
1. ve 2. sorular hakkında yorum yapmak istemiyorum ama 3. sorunun doğru cevabının Makedonya ve Batı Trakya olduğuna eminim, çünkü Kırım'daki Türkler çok daha önceden azınlık olmuşlardı.
Saygılarımla...
ah evet karahanlı nın dediği gibi.
1) avar - hun

2)çağatay devletini zayıflaması

3)makedonya - batı trakya

nolursunuz biri açıklasın bu yanıtları..hiç birşey anlamadım çünkü .
arkadaşım bu sorular 2. bölüm bilgi soruları yani senin için en yararlısı bence bunları araştırman olacaktır daha çok akılda olur.

1.soru
kuzey hun devletinin yıkılmasından sonra dağılan ve batıya çekilen hunlar, ural ve volga ırmaklarını arasına çekildiler.IV yy ın sonlarına doğru Karadenizin kuzeyinden batıya doğru ilerlemeye başladılar .
BU sırada Doğu Avrupa ile KAradenizin kuzeyinde yaşayan ve Romalılar tarafından "barbar" olarak adlandırılan kavimleri göçe zorladılar.375 tarihinde gerçekleşen bu olaya Kavimler Göçü denmiştir.Bu göç sırasında Vandallar, süevler, ostrogotlar, vizigotlar,burgomtlar,slavlar ve gepitler bugünkü ispanya, ingiltere, italya ,ve kuzey afrikaya yerleştiler.
Kavimler göçünü sonucu olarak roma imparatorluğu 2 ye ayrılmış ve doğu roma kısa sürede yıkılmıştır.avrupada otorite boşluğundan dolayı derebeylik sistemi çıkmıştır.ilk çağın sonu ortaçağın başlangıcı kabul edilmiştir....

2. soru

Timur çağatay topraklarında bir devlet kurdu XIV. yy ın ikini yarısında kurulan bu devlet Hindistandan anadoluya , basra körfezinden aral gölüne ve ukraynaya kadar ulaşmıştır.yani timuur çağatay devletini otorite boşluğundan yararlanarak kendi devletini kurmuştur.

2. ve 3. soruyu anladım çok güzel.tesekkür ederim.

ama 1.soruda avarların ne alakası var hala anlamadım..hiç kitaptada da avarlardan bahsetmiyor..sadece hunlar söz konusu. ki sende zaten bitek hunlardan bahsetmişşsin.
1 - Avar ve Hunlar.
Avarları Göktürkler yıkıp bağımsız bir Göktürk Devleti'ni kurdular. Orta Asya'da kurulan Avarlar bu yenilginin ardından Avrupa'ya yöneldi ve Avrupa'yı etkiledi.
Hunlar için ise, Avrupa Hunları demem yeterli...
2 - Timur, zayıflayan Çağatay Devleti'ni yıkıp, bağımsız bir Timur Devleti kurdu.
3 - Makedonya ve Batı Trakya.
Bahsedildiği gibi Balkan Savaşları'nda bu bölgeler kaybedildi ve buradaki Türkler azınlık durumuna düştü.
abi harikasın ..çok saol ya.
Bir şey eklemek isterim: Makedonya'daki Türkler o bölge kaybedildiği için azınlık durumuna düşmediler, kaybedilmesinden sonra yapılan kötü muâmele ve kısmî katliam nedeniyle Osmanlı üzerindeki herhangi başka bir yere göç ettiler, kalanlar da azınlık oldu bunun sonucunda.
Saygılarımla...
Referans URL