Dersizle Forumları

Full Versiyon: türkçe 3 soru
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1)aşa.hangisinde yazım yanlışı yoktur?

b-yağmur dursa da eve gitsek!
c-ailesi İzmir'de mi yaşıyor muş?

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

2)kuşkusuz her sanatçı,edebiyat dünyasına eserleriyle farklı bir tat sunabilir.

buradaki anlatım bozukluğunun sebebi nedir?
a-bir sözcüğün yanlışanlamda kullanılması
b-özne-yüklem uyuşmazlığı
bir sözcüğün yanlış yerde kulanılması
d-anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması
e-gereksiz bir sözcük kullanılması

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

3)uyku vadisi;erguvan,meşe,çınar,selvi,kavak,sözğüt,zakkum,ceviz ve yüzlerce yöresel bitkilerden olıuşan oksijen kaynağının insanları derin hülyalara daldırdığı bir yerdir.

bu cümlenin öğeleri nasıldır?
1-a
2-c
3-özne-zarf tümleci-yüklem

diye düşündüm doğru şıklarını da yazar mısın?
İlk soruda Engin ile aynı fikirdeyim.

2)kuşkusuz her sanatçı,edebiyat dünyasına eserleriyle farklı bir tat sunabilir.

"kuşkusuz" ve "sunabilir" sözcüklerinin aynı cümlede kullanılması bir çelişkidir diye düşündüm.. yani cevap D olabilir..

3- "uyku vadisi" (Özne);"erguvan,meşe,çınar,selvi,kavak,sözğüt,zakkum,ceviz ve yüzlerce yöresel bitkilerden olıuşan oksijen kaynağının insanları derin hülyalara daldırdığı bir yerdir" (yüklem).

Özne-Yüklem
1)b-yağmur dursa da eve gitsek!

2)d-anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması

3)Özne-Yüklem

ikinizede çok tesekkür ederim.epica açıklamalar çok güzel olmuş.saol arkadaşım.ilk soruyuda açıklar mısınız ?
Rica ederim Beril

b-yağmur dursa da eve gitsek! : burada tek çeldirici olan "de-da" eki bağlaç görevinde olduğu için ayrı yazılmıştır;doğru bir kullanımdır.

c-ailesi İzmir'de mi yaşıyor muş? :"mi" soru eki olduğu için her zaman ayrı yazılır.Fakat "muş" eki şimdiki zamanın rivayeti ekidir ve kesinlikle ayrı yazılmaz. Ancak soru cümlelerindeki -mısın,-misin ekleri daima ayrı yazılır.
çok ama çok tesekkür ederim .allah razı olsun arkadaşım.
Referans URL