Dersizle Forumları

Full Versiyon: Türkçe
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir isim birden fazla sıfatla nitelenmiştir?

a) Bana,yakan gözlerle bir kerecik baktınız.
b) Ruhuma büyük temel çivisini çaktınız.
c) Bir su başında mahzun,yapayalnız kalmışım
d) Gördüğüm her güzel şey beni yaralar,geçer
e) Ötelerden haber veren garip bülbül ötüyor acı acı

2- Türkiye,(I) "Yeni Türk Edebiyatı" alanında yapılan dördüncü doktoranın sahibi,(II) 1988 yılında profesör ünvanını alan Orhan Akay'ı,(III) Beşir Fuat'tan Abdülhak Hamit'e,(IV) Mehmet Akif'ten Necip Fazıl'a kadar,(V) pek çok edebiyatçı üzerine yaptığı araştırmalar sayesinde tanıdı.

Yukarıdaki parçada numaralanmış virgüllerden hangisi özneyi diğer ögelerden ayırmak ve vurgulamak için kullanılmıştır?

a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V
1-E mi ?
Cevap anahtarını kaybettim; ya D, ya E idi ama. Sen E dediğine göre öyledir herhal
Ötelerden haber veren garip bülbül ötüyor acı acı

bülbül : nasıl bülbül ? - garip bülbül
nasıl bülbül ? - ötelerden haber veren bülbül

_diye düşündüm.

Doğru doğru çok teşekkür ederim.. Her sıfat fiile niteleme sıfatı diyeceğiz o zaman,değil mi?
Niteleme sıfatı, isme nasıl sorusuna verilen cevaptır bildigimiz gibi.Burda ben sıfat fiil olarak düşünmedim de isme-nasıl-sorusunu sordum direk, iki tane niteleme sıfatı cevabı verdi.

Rica ederim siritan
Tabii ya doğru, düşünemedim böyle... Sağol,var ol
2, A mı?
Evet Furkan; A şıkkı
Türkiye,(I) "Yeni Türk Edebiyatı" alanında yapılan dördüncü doktoranın sahibi,(II) 1988 yılında profesör ünvanını alan Orhan Akay'ı,(III) Beşir Fuat'tan Abdülhak Hamit'e,(IV) Mehmet Akif'ten Necip Fazıl'a kadar,(V) pek çok edebiyatçı üzerine yaptığı araştırmalar sayesinde tanıdı.

Yukarıdaki parçada numaralanmış virgüllerden hangisi özneyi diğer ögelerden ayırmak ve vurgulamak için kullanılmıştır?

a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

Yüklem : tanıdı

Özne    : tanıyan kim ? - Türkiye

Kimi tanıdı ?   : Yeni Türk Edebiyatı alanında yapılan dördüncü doktoranın sahibi (nesne), 1988 yılında profesör ünvanını alan Orhan Akay'ı

Nasıl tanıdı ? : Beşir Fuat'tan Abdülhak Hamit'e, Mehmet Akif'ten Necip Fazıl'a kadar pek çok edebiyatçı üzerinde yaptığı araştırmalar sayesinde tanıdı.(Zarf Tümleci )

_ Böyle düşündüm_
Referans URL