Dersizle Forumları

Full Versiyon: 2006 kpss 1 sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
merhaba arkadaşlar ben 2006 kpss 1 sınavına girenlerden birisiyim
çıkan sorulardan birtanesinin cevabı bir türlü kafama yatmadığı için sizlerle paylaşma istiyorum.
EĞİTİM BİLİMLERİ 89.SORU

Aşağıdakilerden hangisi bağıl değerlendirmede kullanılan bir ölçüt değildir?
A) sınıftaki diğer öğrencilerin başarısı
B) izlenen programın hedefleri
C) öğrencinin yeteneği
D) ülke çapındaki normlar
E) öğrencinin sınıf içindeki başarısı
bu sorunun cevabına B SEÇENEĞİ DENMİŞ.
ŞİMDİ BENİM ANLAMADIĞIM BİZ EĞİTİM SİSTEMİNDE DEĞERLENDİRME YAPARKEN Kİ BU İSTER BAĞIL İSTER MUTLAK OLSUN BU DEĞERLENDİRMELERİ DERSİN HEDEFLERİNE GÖRE YAPMIYORMUYUZ?
EĞİTİM BİLİMLERİ 40. SORU

sosyal öğrenme kuramına göre, aşağıdakilerden hangisi gözlem yoluyla öğrenmede rol oynaya süreçlerdenbiri değildir?
A) güdüleme
B) tekrar
C) zihinsel şema
D) hatırlama
E) dikkat
  bu sorunun da cevabına B ŞIKKI tekrar demişler . bu sorunun cevabı zihinsel şema olmayacak mı arkadaşlar.

BENİ AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM
Aşağıdakilerden hangisi bağıl değerlendirmede kullanılan bir ölçüt değildir?
A) sınıftaki diğer öğrencilerin başarısı
B) izlenen programın hedefleri
C) öğrencinin yeteneği
D) ülke çapındaki normlar
E) öğrencinin sınıf içindeki başarısı
.....>>>>>

Bağıl değerlendirme hedef grubu dikkate alarak yaptığımız değerlendirmedir yani onların ortalamsına ..vb öğrencinin hedefleri mutlak değerlndirmedir yani gruptan bağımsız..derim ben....

diğer soruyu bende c derdim.... onda bbi yorum götüremyorum...

arkadaşım sitedeki bi hocamız çözdü ben buraya yazcam şimdi.....

- Bağıl değerlendirmede mutlak 0 yoktur. 0 görecelidir. Örneğin
0 C derecede sıcaklğın olmadığı anlamına gelmez. Sıcaklığın bize göre yorumlanması demektir. Ölçütü koyatn biziz.
Mutlak değerlendirmede ise 0 vardır. O gram ağılrık, ağırlığın olmadığı anlamına gelir.
Soruda b şıkkı, hiç bir şekilde mutlak yada bağıl değerlendirme içinde değil; eğitimin uzak hedefler değerlendirmesi içinde yer aldığı için cevap B doğrudur.

Bandura'nın sosyal öğrenme kuramı model alınanataklite dayanır. Taklitin gerçekleşe bilmesi içinde Modelin güdüye uygun olması a şıkkı; modeli alanın zihinsel şemasına uygun olması c şıkkı; modelin ne yaptığının hatırlanması d şıkkı; mdeolin izlenebilmesi için alıgının yoğunlaştırılması yani dkkat e şıkkı gerekir.

Tekrar sosyal öğrenme kuramının öğelerinen değildir ....

bu şekilde yorumladı ....

hocamız balıkçı filozofa teşekürler
peki ben bağıl değerlendirme sorusunda şöyle bir yorum getirirsem ne dersin bakalım
mesela ben öğrencilere matematik dersinde 10 tane hedefi ölçecek bir 10 soruluk sınav yaptım. sınav sonucuda aritmetik ortalama 60 çıktı. bende dedim ki aritmetik ortalamanın üstünde alanlar dersi geçer dedim. şu durumda da bağıl değerlendirme yapmış oldum demi siritan
peki yukarıdaki 60 olan aritmetik ortalamayı geçmek(bağıl olan) için bu dersin hedefleri olan 10 hedeften 6 tanesini yapmakla olmuyor mu?
birde şöyle düşünürsek ben sınıfımda belli bir öğretim faaliyeti sonucunda sınav yapmışım ve aritmetik ortalamayı geçen dersten geçer demişim ama bu aritmetik ortalamayı da dersin hedeflerine bağlı olarak belirlememişmiyim yani yukarıdaki 60 puan aslında şu anlama gelmiyormu: benim sınıfımda yaptığım öğretme faaliyetleri sonucunda kazandırmak istediğim 10 hedeften 6 tanesi(bu herhangi 6 tanesi olabilir) aritmetik olarak kazanılmış.
demişsin ki öğrencinin hedefleri gruptan bağımsız ama gruba bağımlı olan aritmetik ortalama dersin hedeflerine bağlı olarak ortaya çıkmıyormu yukarıda yazdıklarıma göre.

şimdiden yazacakların için teşekkürler. gerçekten de bu soruyu aklıma yatırırsan sevinirim. çünkü bir öğretmen adayı olarak bu benim aklıma yatmadı.
vallahi hocam bu kadar derin düşünmedim..ama kpss yargı eğitim bilimlerinde mutlak ve bağıl değerlendirme ölçütlerini neye göre değerlendireceksnz kısmında böle ayırmışllar...bende ona göre cevaplamıştmm zati..ki dedğiinz doğru eğerki aritmetik ortalamaya göre bakıpta değerlendirme yapacaksan tabiiki bağıl..ama orda hedef denilenn belkide baştan koydğmzz hani dersinn ben abaşta bu sınavdan 60 ın üstünde alanlar...buda mutlakk olur..benden bu kadar hocam..teşekkrler iyi akşamlar..
bende teşekkür ederim ii akşamlar

rica ederim siritan
Her iki sorununda cevapları doğrudur.

1.soru için.
Program geliştirmenin 4 aşamalı bir süreci vardır.
a) Hedef belirleme
b) Konu belirleme
c) Öğretim yaşantıları
d) Değerlendirme.

Öncelikle
a, c, d, e şıkları değerlendirme aşaması ile ilgili. b seçeneği ise hedef belirleme ile ilgilidir. Bu sorudaki yapılan kandırmaca bağıl değerlendirme kaşrısına mutlak değerlendirme değil, değerlendirme ile ilgisi olmayan bir seçeneğin olmasıdır.

maxcerma'nın yorumuna gelince mantık olarak doğrudur. Ama eğitim bilimi anlamında yanlıştır. Çünkü maxcerman'ın yorumunda değerlendirme ile hedef ilişkilendirmesi yanlış kuruluyor.

Şöyleki:
Eğitim biliminde hedefler ölçme için ölçüm aracı değildir. Ölçüm sonucu ortaya çıkanın hedefe uygunluğu yada uygun olamaması ile ilgilidir. Ölçüm hedefe göre yapılır doğru. Ama hedef, ölçü aracı değildir.

Örneğin. x dersinde benim hedefim A davranışını kazandırmak olsun. Ben dersimi verdikten sonra ölçme yapacagım. Diyorum ki hedefe uygun ( dikkay uygun ölçüm değil) 10 sorundan 5 'ni yapan hedefi gerçekleştirmiş olur. Buradaki 10'a 5 bağıl ölçümden başka bir şey değildir. Hedefim benim ölçümümü belirlemez. Sadece neyi ölçmüş olacağımı belirler.

Ayrıca ben ölçümümü mutlak değerlendirme biçiminde de yapabilirdim. Kısacası ölçme ile hedef ölçmenin türü noktasında bağımsız ve birbirleri ile ilişkisizdir.

2.Soru.
Banduranın sosyal öğrenme kuramı taklite dayanır. Taklitin gerçekleşe bilmesi içinde Modelin güdüye uygun olması a şıkkı; modeli alanın zihinsel şemasına uygun olması c şıkkı; modelin ne yaptığının hatırlanması d şıkkı; modelin izlenebilmesi için algının bir noktaya yoğunlaştırılması yani dkkat e şıkkı gerekir.

Tekrar sosyal öğrenme kuramının öğelerinen değildir ....
Şuan tekrarın önemli olduğunu ve kuramını bunun üzerine kuran kişiyi hatırlayamdım. İlk fırsatta bildiririm.
oo saolun hocam siritan teşekürler
Sayfalar: 1 2
Referans URL