Dersizle Forumları

Full Versiyon: 2006 KPSS 1 EN ZOR SORU
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
merhaba arkadaşlar. 2006 kpss 1 sınavında en zor soru sizce hangi soruydu. bence eğitim bilimlerinde ki şu soru oldukça zor be seçici bir soruydu. çevremden hiç bu soruyu doğru cevaplayan duymadım.

soru 45: İnsani değerlerin incelenmesinde sanat ve ahlak konularını ele alan, insan eylemlerinde değerlerin çevre etkisiyle sonradan mı, yoksa doğuştan mı kazanıldığıyla uğraşan felsefe alanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) EPİSTEMOLOJİ B) ONTOLOJİ C) AKSİYOLOJİ

D) METAFİZİK E) KOZMOLOJİ

BU SORUYU DOĞRU CEVAPLAYAN ARKADAŞIM VARMI EĞER VARSA ŞİMDİDEN TEBRİK EDERİM. SİZCE BU SORU KOLAYMI DI ZOR MUYDU?
bu soru aslında okadar zor bi soru değil bence ezbere dayalı yani başka deyişle bilgi sorusuymuş cvba gelince vallahi 3 yıl oldu felsefe görmeyeli cvb için yorum yok yanegulengulenama içimden ontoloji geçiyo tam haıtlamıyorum ama ontoloji varlık felsefesiydi belki bi ilişki olabilir...
ya ben bu sorudan yakınan çok gördüm kpss1 e giren ler harbi bu soruyu yanlş yapmışlar zor bi soruymş...
Şahsen Felsefe değince, 1 dakka durup 10 dakka düşünüyorum. O kadar Filazof var, hangi birini takip edeyim.

A) şıkkıgulengulen:rolleyes:
oru 45: İnsani değerlerin incelenmesinde sanat ve ahlak konularını ele alan, insan eylemlerinde değerlerin çevre etkisiyle sonradan mı, yoksa doğuştan mı kazanıldığıyla uğraşan felsefe alanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) EPİSTEMOLOJİ B) ONTOLOJİ C) AKSİYOLOJİ

D) METAFİZİK E) KOZMOLOJİ

Sorunun doğru cevabı C 'aksiyoloji'dir.

A) Epistomoloji= Bilgi felsefesi,
B) Ontoloji: Varlık felsefesi
C) Aksiyoloji: Değer felsefesi
D) Metafizik: Tüm herşeyin bir yada bir kaç nedene bağlanması.
E) Kozmoloji. Evren bilimdir.

Aksiyoloji: "argıların kaynağındaki değerlerin nasıl oluştuğu, niteliği, sınıflaması ve insanlık ilişkisi üzerinde duran alanına aksiyoloji denir.
değerlerin kaynağı var mı?”, “değerler içimizde mi, dışımızda mı?”, “objektif mi, subjektif mi?”, “sabit mi , değişken mi?”, “her dönem toplumlar için mutlak değerler var mı?”, “bu değerler toplumdan topluma, zamandan zamana değişim göstermekte mi?” gibi sorular sorar ve bu sorulara yanıtlar arar.aksiyolojinin iki bölümü vardır. nsan hareketleri (tüm yapıp etmeleri) ve ahlaki değerlerle ilgilenen kısmına ahlak (etik), doğadaki ve sanattaki güzellikleri, bu güzelliklerin niteliklerini ve güzel takdir yargılarını inceleyen kısmına ise estetik denir." ( Ekşi Sözlükten alıntı)

Şimdi gelelim sorunun içeriğine. Soru bir eğitim bilimi sorusu değil, felsefe sorusudur. Eğitimde bulunan felsefi akımlar başlığı vardır. Ancak bu felsefi akımlar, Pragmatizim, idaealizm, Realizm, ve Eksistansiyalizmdir. Bu 4 felsefe akımının eğitime yansımasi, Yeniden Kuramacılık, Esasicilik, Daimicilik ve İlerlemeciliktir.

Görüldüğü gibi eğitim bilimlerine hazırlık çalışmalarında, eğtim bilimleri ders kitaplarında yukarıda adı geçen felsefi akımlar dışındakiler anlatılmaz. Aksiyoloji'nin değerlerle ilgilenmesini bilmek eğitim bilimsel bir biliş zorunluluğu değildir. Tamamen felsefe alanına aittir.

Bu kadar çaka sattık. Sınavda ne yaptığımızı söyleyelim bari.B ontoloji dedik ve yanlış cevap verdik gozkirp

Bu kadar çaka sattık. Sınavda ne yaptığımızı söyleyelim bari.B ontoloji dedik ve yanlış cevap verdik
gulengulen ama hocam genlde herkes b şıkkını işaretlemiş ablamdan bilyorum siritan)))) saolun açıklama içi,n teşekürler
valla hocam bende hiç doğru cevap veren duymadım o yüzden bir sorayım dedim bakalım millet ne yapmış diye ama görüyorum ki pek doğru yapan yok. dediğiniz gibi hemen hemen herkes bu soruya A) EPİSTOMOLOJİ VEYA B) ONTOLOJİ cevabını vermiş.
bence bu soruyu doğru cevaplayanlar ya da cevaplayan yaşadı standart sapması çok olur bu sorunun. hadi hayırlısı bakalım.herkese ii akşamlar.
E)KOZMOLOJİ olmalı
Kesinlikle C şıkkı.Aksiyolojinin diğer adı ahlak felsefesi ya da etnikdir.Adam da gidip bilinmedik zor bir kelime verir zaten.yani kelime dağarcığının iyi olması gerekir bu soruyu yapmak için.
konu kilit...
Sayfalar: 1 2
Referans URL