bugünkü fizik sınavımızda çıkan soru şöyleydi cevabını merak ediyorum:nötr bir elektroskopa 1.durumda yüklü x cismi dokundurulduğunda yaprakları biraz daha açılıyor.2.durumda x in yanına bir z cismi konulduğunda elektroskopun yaprakları biraz daha açılıyor.buna göre x ve z nin yük durumları için;
a-ikiside aynı yüklü
b-ikisi de zıt yüklü
c-x yüklü z nötr
d-z yüklü x nötr[color=pink]
e-her ikisi de yüksüz
hangi şık doğrudur?
hocamız cevaplar online olunca...
bugün hiç soru çözecek halim yok...
burda X in yanına Z cismi konuluyorun anlamı yaklastırılıyormu, dokunduruluyormu? bu onemli....
X in yuku ne olursda olsun, yuksuz elektroskoba dokunduruldugunda elektroskop ile X cismi arasında yukler paylasılır ve elektroskobun yapraklarında yuk fazlalıgı olur. bu yuzden yapraklar biraz açılır. elektroskop ile X cismi aynı cins elektrik yukuyle yuklenir.
Z cismi X e yaklastırıldıgında elektroskobun yapraklarının biraz daha acılması için Z ile X aynı cins elektrik yukuyle yuklu olsun ki aynı yukler birbirini itsin ve elktroskobun yapraklarında yuk fazlalıgı artsın ve yapraklar biraz daha acılsın....
YANİ CAVAP --- A ---- OLUR...
DOKUNDURULMUS OLSADA FARKETMEZ. BU SEFER Z İLE X YİNE AYNI OLMALI FAKAT Z 'NİN YUK MİKTARI FAZLA OLMALI...
YANİ CEVAP YİNE A OLUR...
sınav esnasındaki bu soru hakkındaki düşüncem ikisinin de + yüklü olrak paylaşması çünkü dokundurulduğunda ikiside aynı cins yük ile yüklenir birbirlerini iterek açılmasına sebep olurlar.dolayısıyla ben de iki de aynı diye düşündüm.cewap için teşekkür ederim

bu arada cevabımın doğru olmasından sewindim.
rica ederim herzaman.... soruyu dogru ceapladıgın için sevindim
hocam tam hatırlamıyorum ama yarıçaplarıyla da ilgili bilgi vardı.bu sorunun cevabında etki yapar mı.soru aslında şekildi ama ben problem şeklinde yazdım peki dokundurulmayıpta yaklaştırılsaydı sonuç ne olurdu?