Dersizle Forumları

Full Versiyon: Özel Yetenek Sınavına İlişkin Bilgiler
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Özel yetenek sınavı

Her yıl binlerce gencin hayallerini süsleyen özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümleri konunun uzmanlarına sorduk, çok önemli ipuçları aldık

Popüler olan mesleklerle ilgili söylemler gençlerin meslek kararlarını verirken etki altında kalmalarını sağlar. Bu onların özgür seçim yapmalarına yol açar. Oysa ki kişinin yetenek, ilgi ve becerilerine uygun tercihler yapması daha mutlu, daha başarılı bir yaşam sürdürmesini sağlar. İnsan sevdiği işte başarılı olur, başarılı olduğu işten maddi doyun sağlar.
Bu nedenle meslek seçiminde farklı alternatifler de değerlendirmelidir. Sanatsal ve fiziksel yeteneklere dayalı Özel Yetenek Programları farklı ilgi ve becerilere sahip öğrenciler için meslek yaşamlarına dair iyi bir açılım olabilir.

Özel yetenek ile seçme

Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan yükseköğretim programının bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri de ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür.
Özel yetenek sınavı gerektiren programlara, başvurulacak kurum tarafından yapılan sınav puanları ile ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının birinden oluşacak ağırlıklı puanlar göz önünde tutularak yerleştirme yapılacaktır.
Bu programlardan her birine en az kaç ÖSS puanı alan adayların başvuracaklarına, sınavı yapan ilgili yükseköğretim kurumu tarafından puan türü belirtmeksizin karar verilir ve bu karar basın-yayın organlarıyla adaylara duyurulur. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan herhangi bir bölüme başvurmak isteyen öğrencilerin sınav tarihlerini takip etmeleri oldukça önemlidir.
Merkezi Yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilirler.

Özel yetenek gerektiren eğitim programlarıyla ilgili işlemler

Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan antrenörlük eğitimi, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, grafik öğretmenliği, mesleki resim öğretmenliği, müzik öğretmenliği, resim-iş öğretmenliği, rekreasyon, seramik öğretmenliği, spor bilimleri ve spor yöneticiliği programlarına (bu programlar "Eğitim Programları" olarak adlandırılmaktadır.) öğrenci seçme işlemleri aşağıdaki hususlar göz önünde tutularak yapılmaktadır.
1. Başvurular üniversiteler tarafından alınmaktadır.
2. Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların 2006-ÖSS"ye girmeleri zorunludur.
3. Başvuru için gazetelere ve diğer yayın organlarına verilecek ilanlarda
a) Liseler, meslek liseleri, öğretmen liseleri ve güzel sanatlar liselerinin el sanatları, grafik, grafik tasarım, müzik, sanat, sanat (Müzik), nakış, resim, sanat (resim), seramik, spor ve tasarım ve teknolojisi alan / kol / bölümlerinden mezun olan adaylardan ve milli sporculardan, mezun oldukları alanlardaki eğitim programlarına başvuracakların 2006-ÖSS'de puan türlerine bakılmaksızın (160'dan az olmamak koşuluyla) en az kaç puan almaları gerektiği,
b) Yukarıda sözü edilen alan / kol / bölümler dışındaki bir alan/kol/bölümden başvuracak adayların puan türlerine bakılmaksızın(185'den az olmamak koşuluyla) en az kaç puan almaları gerektiği, bilgileri yer alacaktır.
4. Eğitim programları için , programın özelliğine göre, yetenek sınavları üniversitelerce hazırlanacak, uygulanacak ve sınavın sonuçları toplanarak bir puan halinde ifade edilmektedir. Bu puana "Özel Yetenek Sınavı Puanı" (ÖYSP) denilmektedir.
5. Özel Yetenek Sınavına giren adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) Ağustos ayının başından itibaren üniversite rektörlükleri tarafından ÖSYM'den alınabilecektir.
6. Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı elde edilecektir.
a) ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP)
b) Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) (Üç puan türünden en yükseği)
c) 2006-ÖSS Puanı (ÖSS-P) ( puan türlerinden- SÖZ-1, SAY-1, EA-1, DİL - en yükseği)

Özel yetenek sınavında yeni alternatif

Fotoğraf ve Video Bölümü

2006-2007 Eğitim Döneminde ilk öğrencilerini alacak olan Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü, Türkiye'de her yıl daha da gelişen reklam sektörünün prodüksiyon ayağına dinamik, en yeni bilgilerle donanmış, sanattan teknolojiye, temel bilimlerden iletişime kadar sağlam bir altyapıya sahip, sektörün geleceğine yön verecek profesyonel bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür.

Özellikle dijital görüntü teknolojisinin gelişmesiyle, fotoğraf ve video alanlarının ortak ürünler verebilmesi ve maliyet açısından her türlü elektronik mecrada etkili ve ekonomik bir şekilde kullanılan reklamların üretimini gerçekleştirebilecek bireylerin gereksinimi böyle bir bölümü zorunlu kılmıştır.
Fotoğraf ve Video bölümüyle, iletişimin birbiriyle ilişkili üç alanı olan reklam, fotoğraf ve videoyu tek bir çatı altında buluşturarak, sektöre olumlu bir katkı sağlayacak ve gelecek kaygısı yaşamayacak bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kendimi anlatma yöntemim: Fotoğraf

Bir Üniversitenin Öğretim Üyesi Bulunan: Yrd. Doç Dr. Melih Zafer Arıcan

Fotoğraf ve Video Böl. Bşk.

Siz bu mesleği nasıl seçtiniz?

Fotoğrafa ilk olarak üniversite yıllarımda, 1987-88 yıllarında ilgi duydum ve fotoğraf çekmeye başladım. Takip eden iki üç yıl içinde de kendime meslek olarak fotoğrafçılığı seçmiştim. Her insanın kendini anlatma derdi vardır.
Fotoğrafla tanışınca, "işte benim kendimi anlatma yolum budur" dedim. Gerçekten fotoğrafın dili ve anlatım biçimi benim yaşam tarzıma çok uygun geldi ve sonrasında hayatımda hep fotoğraf oldu.

Bu mesleği seçenleri nasıl bir gelecek bekliyor?
Bu mesleği seçenleri, reklam ve şov dünyasına yön veren yaratıcı insanlar olarak, çok keyifli ve eğlenceli bir gelecek bekliyor. Birçok insanın hobi olarak uğraştığı zevkli konuların mesleğiniz olduğunu düşündüğünüzde zaten ne demek istediğimi anlarsınız.

Meslekte başarılı olmak için ne gibi özellikler gerekiyor?
Fotoğraf ve Video bölümünden mezun biri olarak, reklam prodüksiyonu mesleğinde başarılı olmak için öncelikle yaratıcı olmak gerekiyor.
Yaratıcı olmak için de iyi bir altyapıya sahip olmak, özellikle sanatsal açıdan çok bilgili ve kültürlü olmak gerekiyor.

Bu bölümün mezunları hangi alanlarda çalışabilirler?

Stüdyo, Karanlık Oda, Dijital Fotoğrafçılık, Yaratıcı Reklamcılık, Video ve Tv Teknikleri, Video Sanatı, Etkileşimli Video, Kamera ve Işık Teknikleri, Reklam Fotoğrafçılığı, Moda Fotoğrafçılığı, Video Klip Yapımı ve Mezuniyet Projesi gibi hem zevkli, hem de yaratıcılığı arttırıcı derslerin işleneceği eğitim programı sonunda, mezun olan öğrencilerimizin görüntüyü yoğun olarak kullanan reklam sektöründe, fotoğrafçı, sanat yönetmeni, görüntü yönetmeni, reklam filmi yönetmeni ya da video klip yönetmeni benzeri görevlerde çalışabilirler.
Ayrıca eğitim sürecinde aldıkları yoğun sanatsal altyapı ile, serbest fotoğraf ya da video sanatçısı olarak da kariyer yapabilirler.

Mesleğin zor yanları nelerdir?

Yaratıcı olmak başlı başına zor ve sürekli kendinizi yenilemeniz gereken bir süreçtir. Bir de reklam prodüksiyonu sektörü denildiğinde, kısa zaman dilimine sıkışmış yoğun çalışma saatleri aklımıza gelir hemen. Dolayısıyla hem fiziksel, hem de ruhsal açıdan güçlü kişiler ancak bu sektörde başarılı olabilirler.

Bu mesleği seçmeyi planlayan gençlere neler önerirsiniz?
Öncelikle çok okuyarak, kendilerine kolay yıkılmayacak, üzerine çok kat çıkılabilecek bir temel oluşturmalarını öneririm. Yaratıcılığın en temel koşulu bilgili olmaktır.
Kuramsal altyapı kurulduktan sonra, bolca uygulama yaparak, önlerine çıkabilecek her türlü sorun karşısında, anında esnek çözümler üretebilecek deneyime sahip olmaları için bolca çalışmaları gerekiyor. Bir de, alıcılarının sürekli açık ve her durumdan beslenebilecek bir yapıya sahip olmalarını öneririm.

Görsel İletişim Tasarımı nedir?

Görsel İletişim Tasarımı görsel dili kullanmak, tasarlamak ve üretebilmek ile ilgilidir. Görüntüyü ve görme biçimlerini amaca yönelik kullanma yetisini kazandırmaya yönelik bir eğitimi içerir. Teknoloji ve sanatın buluştuğu ve birbiriyle etkileşim içinde olduğu geniş yelpazesi ile dinamik bir çalışma alanıdır.

Bu disiplinlerarası alan basılı her türlü malzeme: afiş, dergi, gazete, kurumsal kimlik seti (logo, antentli kağıt, kartvizit, vb) Video ve Televizyon produksiyonunda: art direktörlük, animasyon, televizyon grafiği, Film prodüksiyonunda: art direktörlük, animasyon, Oyun Tasarımı, İnteraktif Tasarımlar: Web Tasarımı, Multimedya Tasarımı, Yeni-Medya Tasarımını içerdiği gibi görsel sanatlar alanında Galeri Yöneticiliği, Sanat Dergilerinde Yazarlık, Yöneticilik, Video-Art ve Yeni Medya Art gibi sanat işlerini de kapsamaktadır.

Gittikçe yoğunlaşan bir görsel kültür içinde yaşamaktayız. İnsan deneyiminin her zamankinden daha görsel olduğu çağımızda bilgi üretimi içinde yerel ve evrensel, görsel iletişim tasarımı ile anlam ve boyut kazanmaktadır. Yeni teknolojiler ve görme biçimleri kendimizi ve çevremizi nasıl gördüğümüz ve neler düşündüğümüz üzerinde etkili olmaktadır. Günümüz endüstrileri teknik bilgi ile yaratıcılığı birleştirebilen tasarımcılara güvenmektedir.

Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tasarım eğitimini ve yoğun teknolojik pratiği, sanat tarihi ve kurami ile beslemektedir. Basılı, etkileşimli ve hareketli tasarım ortamlarını birleştiren bölüm, öğrencinin bir tasarımcı, araştıran ve teknolojiyi kullanan bir sanatçı veya kuramcıya dönüşebilmesi için kendi seçimlerini yapabilme bilincini uyandırmayı hedef alır.

Öğrencilerin hayal gücünün gelişimi ve yaratıcı düşünme süreci temel aldığı eğitim felsefesidir.

Görüntü ya da görünen üzerine

Yrd. Doç. Dr. Fatoş Adiloğlu öğretim görevlisi ve Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı

Siz bu mesleği nasıl seçtiniz ?

Disiplinlerarası birikimim ve tasarımcı kimliğim bu alana yönelmeme etken faktördür. Çeşitli tasarım problemlerine çözüm arayışı içinde yer almak ve üretim süreci serüveni içinde olmak bu renkli çalışma alanını doğal olarak işaret etmiştir. Görüntü ya da görünen üzerinde düşünmek ve sonucunda göstererek düşünce üretmek hem yaşam biçimim hem de akademik alanım olmuştur.

Bu mesleği seçenleri nasıl bir gelecek bekliyor ?

Günümüzün yaratıcı endüstrileri çevresinde görüntü aracılığı ile anlam üretimi ve tüketimi yoğunluktadır. Hızlı üretim ve tüketim politikaları içinde çağa ayak uydurabilen, yerel ile evrensel gelişmeleri takip edebilen, rakiplerinden sıyrılabilecek pratik bilgi yanında teorik altyapıya sahip koncept üretebilen yaratıcı görsel iletişim tasarımcılarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Tasarım sürecini yaşam biçimi olarak benimseyen öğrencileri bu alanda yaratıcı, heyecan verici, keşif ve üretim fırsatları ile dolu bir gelecek beklemektedir.

Meslekte başarılı olmak için ne gibi özellikler gerekiyor ?

Bu meslekte başarılı olabilmek için öncelikle bilgi çağının ihtiyaçlarına ve hızına yetişebilmek ;çalışkan olmanın yanısıra çok iyi bir gözlemci, genel kültür seviyesi yüksek bir araştırmacı kimliğe sahip olmak gerekir. Rekabetin yoğun olduğu alanda tasarım ortamları yakından izlenmelidir. Sanat ortamlarını soluyup farkındalığı arttırmak , görme biçimlerini geliştirecek etkinliklere katılmak , galeri, müze gibi kültürel edinimler kazanarak beslenmelidir.

Teknik bilgiyi konsept üretmekte aracı olarak kullanan, sanatçı ruhu ile düşünen , tasarımcı kimliğiyle planlayan bir düşünce yapısına sahip olması gereken görsel iletişim tasarımcı adayları: Çalışkan, Düşününen, Gözlemci, Sorgulayan, Araştırmacı Analiz ve Sentez yapan, Koncept geliştirebilen, Yeniliklere açık, Çeşitli kaynaklardan beslenmeye açık, Yerel ve evrensel farkındalığı olan, Üretken
kimseler olmaları ve bu özelliklerde süreklilik göstermeleri gerekir.

Bu bölümün mezunları hangi alanlarda çalışabilirler ?

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümü mezunları reklam ajanslarının tasarım birimlerinde, televizyon ve prodüksiyon şirketlerinde, interaktif tasarım, web tasarımı, multimedya tasarımı yapan şirketlerde, gazete, dergi, vb. işler üreten tasarım yapan yayıncılık şirketlerinde çalışabilecekleri gibi sanat kurumlarında ve sanat ortamlarında varlık gösterebilecek işler yapabileceklerdir.

Mesleğin zor yanları nelerdir ?

Sanat ve teknoloji , bilgi ve eylence arasındaki sınırların belirsizleşmeye başladığı, bilgi dağılımı , ulaşımı ve üretiminin kolaylaştığı günümüzde alanın zor yanı yaratıcı ve etkileyici tasarım çözümleri sunabilmektir; Bunun yanısıra diğerleri arasından sıyrılarak bir tasarım markası olmak ve sürekliliği sağlarken kendini yenileyebilmektir.

Bu alanı seçmeyi planlayan gençlere neler önerirsiniz?

Bu alanı seçmeyi planlayan gençler teknolojiyi ve sanatsal platformdaki üretimi takip etmelidir. Görsel hafıza, görsel iç görü ve duyusu oluşturmalı ve geliştirmelidir.

2-3 Ağustos 2006 tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı ve Fotoğraf ve Video Bölümlerinin performansına gelmelerini öneriyorum.
Akademik kadromuz bölüm dersleri ve öğrenci işlerinden örneklemeler yaparak sunuşlar gerçekleştirecektir.

Temel Tasarım, Grafik Tasarım, Tipografi, Web-Tasarım, Multimedya, Video, Fotoğraf, Animasyon ve Yeni Medya gibi Sanat- Tasarım dallarının birbirleriyle ilişkisi tanımlanacak, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı çalışma alanını tanıtılacaktır.

ALINTIDIR
Referans URL