ısı alan bir X maddesinin sıcaklığı bir süre artmakta,daha sonra bir süre sabit kalmaktadır.Buna göre X maddesi için
1-erime noktasının altında bulunan bir katıdır
2-saf maddedir
3-hem kinetik hem potansiyel enerjisi artmıştır
4-özkütlesi azalmıştır
yargılarından hangileri kesinlikle dorudur
a) yanlız 1 b)yanlız3 c)2,3 d)1,2,3 e)2,3,4
Ben e demiştim.Neden cevabın b olduğu konusunda biri beni aydınlatabilirmi acaba?
cevap:B
arkadasım bende B diye düşündüm acıklıyayım ama doğru olmayabilir
1 için düşünürsem,"erime noktasının altında bulunan bir katıdır"diyor bence degildir erime noktası altında bulunan katının sürekli sıcaklıgı artr taki buhar haline geçinceye kadar ama sıcaklık hiçbir zaman sabit kalmaz ya artar ya azalır
2 için düşünürsek"saf maddedir"hiçbir zaman bu madde hakkında saf mı bileşikmi olduğunu bu bilgilerle bilemeyiz
3 için düşünürsek"hem kinetik hem potansiyel enerjisi artmıştır"evet sıcaklık arttığından dolayı potansiyel enerji artmıs ve buna baglı olarak kinetikte artmıstır
4 için düşünürsek"özkütlesi azalmıştır"özkütle sabittir ve değişmez
benim düşüncem bu arkadasım
arkadasım bende B diye düşündüm acıklıyayım ama doğru olmayabilir
1 için düşünürsem,"erime noktasının altında bulunan bir katıdır"diyor bence degildir erime noktası altında bulunan katının sürekli sıcaklıgı artr taki buhar haline geçinceye kadar ama sıcaklık hiçbir zaman sabit kalmaz ya artar ya azalır
2 için düşünürsek"saf maddedir"hiçbir zaman bu madde hakkında saf mı bileşikmi olduğunu bu bilgilerle bilemeyiz
3 için düşünürsek"hem kinetik hem potansiyel enerjisi artmıştır"evet sıcaklık arttığından dolayı potansiyel enerji artmıs ve buna baglı olarak kinetikte artmıstır
4 için düşünürsek"özkütlesi azalmıştır"özkütle sabittir ve değişmez
benim düşüncem bu arkadasım
Cevap doğru ama sanırım düşünce yanlış...
1) Erime noktasının altında bulunan bir katıysa eğer saf bir maddeyse erirken sıcaklık sabit kalır.Ama elimizdeki bilgilerden solayı bu kesin değildir.
2) Saf madde olabilir ama karışımda olabilir.Kesin bişey bunun hakkındada söyleyemeyiz...
3)Sıcaklıkla kinetik enerjisi artmış bununla birlikte potannsiyel enerjiside artmıştır.
4)Özkütle sabit sıcaklıkta sabittir.Sıcaklık artışıyla hacim artabileceğinden özkütlede azalabilir.Ama bunun içinde kesin birşey söyleyemeyiz.Madde saf olmayabilir çünkü...
Yani cevap B şıkkı...
Ben de Fikrimi Belirtmek İstiyorum..:
1.)Eğer erime altında bulunan bir katı.. Isıtılırsa;Erime noktasına kadar sıcaklığı artar..Erime noktasından itibaren sıcaklığı sabit kalır ve erime olayı başlar(Madde saf ise)..Ama,madde katı olmayıp ısıtılan bir sıvı da olabilir.. Doğal oLarak sıvı kaynama noktasIna GeliNceye kadar sıcaklığı artar..Kaynama sıcaklığından itibaren sıcaklığı sabit kalır..Taa ki sıvı miktarı bitEne kadar..(Saf sıVı isE..) Yani, bu maddemiz olabilir ama kesin değildir.
2.)Saf madde de olabilir..Bir karışım da oLabilir.. Kesin bir yargı söyleyemeyiz..! MeseLa: Doymuş tuz çözeltisi saf değildir..ve sabt sıcaklıkta kaynar!
3.) Maddenin sıcaklığının artığı BöLümde..maddenin kinetik enerjisi artmıştır.. Bildiğimiz gibi kinetik enerji sadece sıcaklığa bağlıdır..! Maddenin sıcaklığının sabit kaldığı bölümde..madde hal değiştiriyordur( Erimekte de olabilir..kaynamakta da.. Bu bizi ilgilendirmez..) Madde hal değiştirdiği zaman..potansiyel enerji artar..sıcaklık sabit olduğu için de kinetik enerji sabit kalır.. Özetlersek: sıcaklık artışından dolayı,kinetik enerji artar.. Hal değişimi nedeniyLe de potansiyel enerji artar.. Bu yargı Kesindir.! (Madde donuyorsa... yada yoğunlaşıyorsa..potansiyel enerji azalır..Fakat..burda sıcaklık artışından bahsettiğimiz için..Bu değişimleri göz önüne almıyoruz)
4.)Maddenin hacmi artmışsa..özkütle azalmiş.. Hacmi azalmışsa da özkütlesi artmıştır... Kesin bir yargi Değil.!
Bu nedenlerden Dolayı.. Cevap: Yalnız3..YaNi "B" Seçeneği !
Hepinize teşekkür ederim.