Dersizle Forumları

Full Versiyon: hal eki ve cekim eki
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1-aşagıdakilerden hangisi sozcuk yapısı bakımından farklıdır?(parantez içindekiler)
a-bu kaynak buz gibi suyuyla ünlüdür.(kaynak)
e-bana da bir kazak ördü emine nine.(kazak)
2-aşagıdaki cumllerin hangisnde buyuk yazılan sozcukler
işlevi bakımından ötekilerden farklıdır
b-DOĞU bölgelerimiz genllikle kuraktır?
C-KAZI biraz besleyip öyle keselim.

3-aşagıdaki cumlelerde buyuk yazılan sozcuklerden hangisinin koku otekilerden farklıdır?
a-yandaki BÖLMEYE de kapı yaptırmayı düşünüyor.
e-yapılan yardımlara KARŞILIK teşşekkür etti.

4-aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sozcuk isim hal eki almamıştır.
a-ağabeyi bugün erken gelmişti.
d-kitabı özenle çantasına yerleştirdi.
bilen varsa açıklayarak yazar mı acaba
arkadaşım 1. 2. ve 3. soruda 2 şer tane şık vermişsin ve hangisi farklıdır diye soruyorsun başka bir şık olması da gerekmiyor mu sence çoğunluğu anlamak için..
4. sorunun cevabı ''d'' şıkkıdır.. kitabı derken iyelik eki almamıştır..
I.soru:"a" olmalı çünkü kaynak sözcüğünün kökü "kaynamak"tan geliyormuş...
bence 3. soru da "a" olmalı.
2. soru :sözcüğün biri yön belirtirken diğeri ise bir isim olarak karşımıza çıkıyor....
diğer şıkları görmekte fayda var....
1.soru doğru ma a kaz-mak degğilmidir.diğerleri .2-c 3-e 4-a diğer sıklar zaten kolay ve anlşılır olguğu için hem bana hem size zorluk olmasın diye yazmıyorum.yazdığım sorular 2.da ki gibi yani;
a-herkes aklında bir (sayı) tutsun.
b-(doğu) bölgelrimiz genelde kuraktır.
c-adam yerde( ölü) gibi yatıyordu.
d-(KAZI )biraz besleyip öyle keselim
e-istediğim gibi olmamış bu (yazı) yeniden yaz.
burda arasında kalğım b-d olgğu için onları yazdım.zaten diğerleri kolay.benim yazdğım soruların hepsi bu türden kolay old.için onları yazmak hem benim için hem de sizin için zaman kaybı olur .bei anlamışssınızdır .umarım
ama dikkat ettiysen bütün şıklarda kök fiildir.oysa kazı da bahsedilen kaz mak eylemi değil,bir hayvan adı olan kaz yani isim köküdür.
kaz iki ayaklı familyasından bir hayvandır ve ördeğe benzersiritan
selinyılmaz arkadaşım yani şimdi orda 2 tane şık var biri isim kökenli birisi de fiil kökenligulen
şimdi nerden bilebilirdik ki şıklarda çoğunlukta isim kökenliden mi var fiil kökenliden mi diyegulen
evet erendenize katılıyorum kaz kelimesinin iki anlamı olduğu için ve cümlede de isim anlamındaki kaz kelimesi kullanıldığı için diğerlerinden farklıdır.
ama bak böyle yazdın çok daha açıklayıcı ve güzel olmuş..teşekkürler..
a-ağabeyi bugün erken gelmişti:AĞABEY-İ-İYELİK EKİDİR(
d-kitabı özenle çantasına yerleştirdi:KİTAP-I-İSMİN HAL EKİ ALMIŞTIR
DOLAYISIYLA CEVAP "A "OLMALI
Referans URL