Dersizle Forumları

Full Versiyon: Anlatım Bozuklukları İle İlgili Bir Soru
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Merhabalar arkadaşlar,
Sizlere direk soruyu sunuyorum;

Aşağıdakilerden hangisinde yanlış yere kullanımdan doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

a - Cümlenin duruluğunu bozmamak için gereksiz kelimeler kullanmayınız.
b - Onu karşısında görünce birdenbire şaşırdı.
c - Türkçede ses bakımından birbirine benzeyen pek çok sözcük vardır.
d - Ansızın çekip gidişin beni perşian etti.
e - Hiç ummadığın bir anda sana dönebilirim.

Cevaplarınızı bekliyorum. Bir soru bankasında rastladığım -aslında basit denebilecek- ancak zorlandığım bir soruydu. Saygılar.
b ?
patatoma Demişki:

b ?

Evet doğru cevap.
Açıklarsanız sevinirim.
şöle düşündüm ben şaşırmak eylemi zaten birdenbire gerçekleşen bir eylem o yüzden orada gereksiz yere "birdenbire" kelimesi kullanılmış
patatoma Demişki:

şöle düşündüm ben şaşırmak eylemi zaten birdenbire gerçekleşen bir eylem o yüzden orada gereksiz yere "birdenbire" kelimesi kullanılmış

Son şıktaki "hiç ummadığın bir anda" kelime dizisi benim aklımı karıştırdı.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
yardım edebildiysem ne mutlu
ama o cümlede "hiç ummadığın bir anda" kelime dizisi cümlenin akışını bozmuyo yani anlatımda bi hata olmuyor
arkadaşlar bende sizler gibi b seçeneğinin doğru olduğunu düşünüyorum ama bence gereksiz sözcük kullanıldığı için ("şöle düşündüm ben şaşırmak eylemi zaten birdenbire gerçekleşen bir eylem o yüzden orada gereksiz yere "birdenbire" kelimesi kullanılmış")çükü soruda zaten
yanlış yere kullanımdan doğan bir anlatım bozukluğu ndan bahsediliyor yani birdenbire gereksiz değil yanliş yerde kullanılmış. cümle bence
Onu birdenbire karşısında görünce şaşırdı şeklinde olmalıydı
hepinize sevgiler
b şııkkı olcak onu birdenbire karsısında görünce şasırdı olmalıydı
anlam butunlugunun saglanması için
evet birdenbire şaşırma diye bir şey olmaz, birdenbire karşısında görür, sözcüğün yanlış yerde kullanmıdır bu..

son şıktaki hiç ummadığım bir anda sözünün bir yanlışlığı yok siritan
Referans URL