Dersizle Forumları

Full Versiyon: gazlar soruu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Güneşe maruz kalan havası inmiş topun şişmesini nasıl açıklarsınız?mümkünse kapsamlı bi açıklama istiyorum...cevaplayan arkadaşlara teşekkürler....
sıcaklık artınca balonun içindeki gazın kinetik enerjisi artar ve taneciklerin daha fazla yüzeye çarpması ile basıncı da artar. basınç artınca esnek bir maddeden yapılan top hacmini büyütmek isteyecektir hacmi artan top böylece şişmiş olur siritan umarım yeterli gelir
arzu güler Demişki:

sıcaklık artınca balonun içindeki gazın kinetik enerjisi artar ve taneciklerin daha fazla yüzeye çarpması ile basıncı da artar. basınç artınca esnek bir maddeden yapılan top hacmini büyütmek isteyecektir hacmi artan top böylece şişmiş olur siritan umarım yeterli gelir

Öncelikle cevap için teşekkürler.Ancak sıcaklığın artışı basıncı arttırır dediniz.Bildiğim kadarıyla dengede olan bir sistemde hacmin de değişebileceği bir yerde basıncın değişmemesi(iç basınç=dış basınç) için sıcaklığın artışı p.v=n.R.T formülünde yalnız hacmi etkiler ki T ile v doğru orantılı oldukları için v de artar.
Aynı duruma pistonlu kapları örnek verebiliriz.Dengede olan pistonlu kabı alttan ısıttığımızda hacim artar,piston yukarı çıkar.Yani basıncı değişmez.Her iki durum için basıncın etkili olduğunu sanmıyorum.Bilmem yanlış mı düşünüyorum.
Aynı sizin gibi düşünen bi arkadaşım olduğu için bu soruyu sordum.yanıtını arıyorum...
beytullah10 Demişki:

arzu güler Demişki:

Öncelikle cevap için teşekkürler.Ancak sıcaklığın artışı basıncı arttırır dediniz.Bildiğim kadarıyla dengede olan bir sistemde hacmin de değişebileceği bir yerde basıncın değişmemesi(iç basınç=dış basınç) için sıcaklığın artışı p.v=n.R.T formülünde yalnız hacmi etkiler ki T ile v doğru orantılı oldukları için v de artar.
Aynı duruma pistonlu kapları örnek verebiliriz.Dengede olan pistonlu kabı alttan ısıttığımızda hacim artar,piston yukarı çıkar.Yani basıncı değişmez.Her iki durum için basıncın etkili olduğunu sanmıyorum.Bilmem yanlış mı düşünüyorum.
Aynı sizin gibi düşünen bi arkadaşım olduğu için bu soruyu sordum.yanıtını arıyorum...

Zaten SOrunun Cevabı Yaptığın AçıkLamada Var... Esnek Balon-PistonLu kap..gibi ŞekilLer dış ortamLarla denge halindedir ve sıcaklık artışı yada molekül sayısının artışı basıncı değiştiremez ve Etkisini hacim üstünde gösterir.. DOlayısıyLa Güneş Önüne bıRakılan Lastik balonun Sıcaklığı artacak..Ve Sıcaklık artışıNa bağLı olAraq Hacim artışı olacak.. Yani Top şişeCek..   Sanırım bu tür Bi açıklama Arıyorsun.. ; )

RastgEle..!
haklısın iç basınç dış basınca eşit olacak ama benim demek istediğim kabın içindeki basınç artacak ve kendini dış basınca eşitlemek için hacmini büyütecek tabikide son durumda dengeye gelecek ve kendini yine dış basınca eşitleyecek ama hacmini arttıran sebep moleküllerin hızlı hareketinden dolayı yüzeye yaptıkları basıçtır
Cevaplar için teşekkürler sonuca ulaşıldığına göre KiLiT zamanı...
Referans URL