Dersizle Forumları

Full Versiyon: I.dünya savaşı SORUSU
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
I.dünya savaşının Avusturya ve Sırbistan arasında başalmsı savaşın ckıkşında devletlerarası ekonomik rekabetin yanında aşağıdakilerden hangisinin de etkili olduğnu göstermektedir.
a-milli çekişmelerin
d-kapitalızm
e-Pazar arayışalrının
2-wilson ilkelerinin
I.osmanlı ülkesindeki azınlıklara bulundukları bölgelerde egemnlik hakkı tanınması
II.boğazallrın tüm ulusların gemlerine açık tutulması.
III.yenilen devletlerin tazminat ödememsi.
Hükümetlerin hangislerinin Osmanlı devleti ni parçalamaya yönelik oldğu savunulablr.
c-yalnız III        d-I ve II
3-RUSYA I.dünya savşına girereken sıcak denizlere ulaşmayı hedeflemiştir.
aşağıdaki cümlerlerin hangsinde bu amaç doğrultusunda yapıldığıu söyleblir.
b-İngiltere ve Fransanın Osmanlı devleti ne karşı Çanakkale cephesi açması
d-gizli antlaşmalrda doğazlrın rusyaya bırakılması
4- Osmanlı devlet adamlrı I.dünya savaşını ALMANYA nın kazanacağına inanadıkları için bu devletin yanında savaş girmişlerdir.
OSMANLI DEVLETİ BUNUNLA;
I.ekonomik ve siyasal kazançlar sağlama
II.yeni ham madde kaynaklarına sahip olma
III.ingilterenin sömürgelerini ele geçirme.
Hedeflerinden hangilerini gerçeklştirmeyi amşladığı savuulbilir.
a-I d-I II
5- I.dünya savaşını bitiren antlaşmalar yapılırken galip devletler Wilson ilkelrini uygulamamışlardır.
Bu durmun nedeni olrak;
I.Wilson İlkeleri nin galip devletlerin çıkarlarına uygun olmaması
II.dünya barışının uzun süreli olamamsı
III.Millteler Cemiyetinin kurulması
Gelişmelerinden hangileri söylenebilir.
a-I d-I II
6-aşağıdakilerini hangilerinin gerçekleşmesinde OSMANLI DEVLETİ NİN güçlü bir donnamasının etkili olduğu savunulablrir.
a-RUSLARIN DOĞU ANADOLU YU işgal etmelrinde
d-İtilaf devletleri donamsının BOĞAZLARA SALDIRMASINDA
7-MONDROS  ATEŞKESİNİN
I.boğazlar itilaf devletlerinin ne açılacak ve devletler tarafından işgal edilcektir.
II.OSMANLI orduları I.DÜNYA Savaşından önceki sınırlara çekilecektir.
III.Osmanlı donanması ve tersaneleri İTİLAF DevletLERİNE TESLİM EDİLECKTİR.
Hükümleirnden hangilerinin Anadolu ve Rumeli nin bağlantısının kesilmesine ortam hazırladığı savunulablir.
a-I    c-III

selinyilmaz Demişki:

I.dünya savaşının Avusturya ve Sırbistan arasında başalmsı savaşın ckıkşında devletlerarası ekonomik rekabetin yanında aşağıdakilerden hangisinin de etkili olduğnu göstermektedir.
a-milli çekişmelerin
d-kapitalızm
e-Pazar arayışalrının
2-wilson ilkelerinin
I.osmanlı ülkesindeki azınlıklara bulundukları bölgelerde egemnlik hakkı tanınması
II.boğazallrın tüm ulusların gemlerine açık tutulması.
III.yenilen devletlerin tazminat ödememsi.
Hükümetlerin hangislerinin Osmanlı devleti ni parçalamaya yönelik oldğu savunulablr.
c-yalnız III        d-I ve II
3-RUSYA I.dünya savşına girereken sıcak denizlere ulaşmayı hedeflemiştir.
aşağıdaki cümlerlerin hangsinde bu amaç doğrultusunda yapıldığıu söyleblir.
b-İngiltere ve Fransanın Osmanlı devleti ne karşı Çanakkale cephesi açması
d-gizli antlaşmalrda doğazlrın rusyaya bırakılması
4- Osmanlı devlet adamlrı I.dünya savaşını ALMANYA nın kazanacağına inanadıkları için bu devletin yanında savaş girmişlerdir.
OSMANLI DEVLETİ BUNUNLA;
I.ekonomik ve siyasal kazançlar sağlama
II.yeni ham madde kaynaklarına sahip olma
III.ingilterenin sömürgelerini ele geçirme.
Hedeflerinden hangilerini gerçeklştirmeyi amşladığı savuulbilir.
a-I d-I II
5- I.dünya savaşını bitiren antlaşmalar yapılırken galip devletler Wilson ilkelrini uygulamışlardır.
Bu durmun nedeni olrak;
I.Wilson İlkeleri nin galip devletlerin çıkarlarına uygun olmaması
II.dünya barışının uzun süreli olamamsı
III.Millteler Cemiyetinin kurulması
Gelişmelerinden hangileri söylenebilir.
a-I d-I II
6-aşağıdakilerini hangilerinin gerçekleşmesinde OSMANLI DEVLETİ NİN güçlü bir donnamasının etkili olduğu savunulablrir.
a-RUSLARIN DOĞU ANADOLU YU işgal etmelrinde
d-İtilaf devletleri donamsının BOĞAZLARA SALDIRMASINDA
7-MONDROS  ATEŞKESİNİN
I.boğazlar itilaf devletlerinin ne açılacak ve devletler tarafından işgal edilcektir.
II.OSMANLI orduları I.DÜNYA Savaşından önceki sınırlara çekilecektir.
III.Osmanlı donanması ve tersaneleri İTİLAF DevletLERİNE TESLİM EDİLECKTİR.
Hükümleirnden hangilerinin Anadolu ve Rumeli nin bağlantısının kesilmesine ortam hazırladığı savunulablir.
a-I    c-III

Sayın Yılmaz;

Şıkların tamamını yazmamak konusunda ısrarınızın hâlâ sürdüğünü gözlemlemekteyim. Daha öncelerde açmış olduğunuz konu başlıklı sorularınızda da aynı kararınızı sürdürmektesiniz. Sanırım OKS için hazırlık yapmaktasınız.

Mümkünse bir açıklama yapmanızı isteyeceğim.

DAHA ÖNCE DE SÖYLEMİŞTİM.BAŞKALRINA VE KENDİME ZAMN KAYBETTİRMEMK İÇİN 2 ŞIK YAZIYORUM.KONU BAŞLIĞININ AYNI OLMASI İÇERİĞİNİN AYNI OLDUĞU İÇİN.DÜZELTİRM
1-)"a" olmalı çünkü yeni pazar arama ve kapitalizm yani sermaye ekonomisi yine ekonomik nedenlerdir.
selinyilmaz Demişki:

DAHA ÖNCE DE SÖYLEMİŞTİM.BAŞKALRINA VE KENDİME ZAMN KAYBETTİRMEMK İÇİN 2 ŞIK YAZIYORUM.KONU BAŞLIĞININ AYNI OLMASI İÇERİĞİNİN AYNI OLDUĞU İÇİN.DÜZELTİRM

Evet anlıyorum, sayın Yılmaz. Daha önceden söylediğiniz durumla ilgili linki verebilir misiniz?

3 kesinlikle olamaz 1 den eminim mutlaka olmalı ama 1 ve 2 yani gemilerin tüm uluslara açık olması ile bir alakası var mı çıkartamadım.
eğer şıklarda varsa ben yalnız1 derdim...
3-)d olmalı çünkü sıcak denizlere açılmak ancak ve ancak boğazlardan geçerek mümkündür.boğazların denetiminin ruslara verilmesi demek onlara sıcak denizlere(ticaretin canlı olduğu akdeniz,okyanuslar vs) inme hakkının verilmesi demektir.....
4-)"yalnız 1" olmalı çünkü osamanlı devlatinin sanayisi çok gelişmemiştir.dolayısıyla yeni hammadde kaynaklarına ihtiyacı olduğu için bu savaşa gireceğini düşünmüyorum....
LİNK NE ANLAMADIM.AYNISINI BİR ARKADAŞIMA DEMİŞTİM BUNU SİZE DE KOPYALIYORUM.
1.soru doğru ma a kaz-mak degğilmidir.diğerleri .2-c 3-e 4-a diğer sıklar zaten kolay ve anlşılır olguğu için hem bana hem size zorluk olmasın diye yazmıyorum.yazdığım sorular 2.da ki gibi yani;
a-herkes aklında bir (sayı) tutsun.
b-(doğu) bölgelrimiz genelde kuraktır.
c-adam yerde( ölü) gibi yatıyordu.
d-(KAZI )biraz besleyip öyle keselim
e-istediğim gibi olmamış bu (yazı) yeniden yaz.
burda arasında kalğım b-d olgğu için onları yazdım.zaten diğerleri kolay.benim yazdğım soruların hepsi bu türden kolay old.için onları yazmak hem benim için hem de sizin için zaman kaybı olur .bei anlamışssınızdır .umarım
6-)"d" olmalı
7-)"a"olmalı
ayrıca 5. soruda bir hata olabilir mi????*ya da bana mı öyle geldi??????
bi bakarmısın sevgli arkadaşım...
Sayfalar: 1 2
Referans URL