link vermek yasakmış ama sanayi bitkileriyle ilgili bazı bilgiler buldum kısa ama belki işine yarar eğer ödevini tamamlayamadıysan yaz açıklarım ok ii çalışmalar.
link vermek yasakmış ama sanayi bitkileriyle ilgili bazı bilgiler buldum kısa ama belki işine yarar eğer ödevini tamamlayamadıysan yaz açıklarım ok ii çalışmalar.
evet kardeş ödevimi tamamLayamadım. daha doğrusu hiçbişey yazamadım daha.. açıkLamanı bekLiyorum iLgin için teşekkürLer
TÜTÜN:kıraç arzilerde yetişebilir.ilk yetiştirme döneminde su ister.daha sonra mutlaka kuraklık olmalı,bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ancak kaliteli yetiştirilebişmesi amacıyla ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır.üretimde 1. ege bölgesidir.(marmara izmir aydın muğla denizli ışak çevresi) 2. güneydoğu anadolu bölgesi 3.karadeniz bölgesidir.
ŞEKER PANCARI:yurdumuzda tarımı 1925 yılında uşakta başlamıştır.(ilk fabrika uşakta 1926 yılında kurulmuştur.) bugün fabrikaların kurulduğu her yerde tarımı yapılabilmektedir.belirli iklim ve toprak isteği yoktur.sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir.üretimde 1. iç anadolu bölgesidir.şeker pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır . ayrıca pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığından buralarda besi hayvancılığıda gelişmiştir.kıyı bölgelerinde tarımı yapılmaz nedeni: buralarda daha fazla gelir getiren ürünler üretilmektedir.
PAMUK:aluvyal toprakları sever. ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar.yetişme döneminde bol su hasat döneminde ise kuraklık ister.üretimde 1. güney doğu anadolu bölgesidir.(en fazla şanlıurfa çevresinde) gapla birlikte tarımı hızla gelişmektedir.2. ege bölgesi(kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında) 3. akdeniz bölgesi(başta adana olmak üzere içel hatay antalya ) ayrıca marmara bölgesinde bursa balıkesir ve çanakkale çevresi ile , doğuda etrafı dağlarla çevrili çukur alanlarda tarımı yapılır(elazığ ve ığdır.)
ÇAY:tropikal iklim bitkisidir.bol ve düzenli yağış ister. bulutlu gün sayıssı fazla olmalıdır.kışlar ılık geçmelidir. ülkemizde en fazla doğu kardeniz bölgesinde yetiştirilir. bugün rize başta olmak üzere ordudan gürcistan sınırına kadar olankıyı kesiminde tarımı yapılmaktadır.yurdumuzda çay tarımı cumhuriyetin ilanındann sonra yapılmıştır.çay tarımının tamamı karadeniz bölgesindedir.
HAŞHAŞ:doğu karadeniz bölgesi hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet tarafından kontrol edilir.bugün başta afyon olmak üzere kütahya uşak denizli burdur tarımı yapılır.gıda sanayinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır.son yıllarda tütün bitkisinde alternatif olsun diye manisanın kırsal kesiminde (gördes demirci kula..) haşhaş tarımına müsade edilmiştir.
KETEN KENEVİR:lifleri dokuma sanayisinde ip ve halat yapmında kullanınır.yurdumuzda üretimin tamamına yakını kardeniz yapılır. başta kastamonu olmak üzere samsun amasya çorum çevresinde tarımı yapılır.ege bölgesinde ise kütahya bölgesinde tarımı yapılmaktadır.kenevirden uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kont. altındadır.
Ya çok tşk ederim waLa çok işime yarıycak çok saoLL
teşekkürler konu kilitli..