Dersizle Forumları

Full Versiyon: ÖSS ve BEN
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
O zamanlar daha orta okuldayım sanırım. Geleceğim ile ilgili ilk planları yapıyordum. İleride ne olacağıma karar vermeye çalışıyordum. Pek realist mesleklerden umudum yok olacak ki, kendimi bilime adamayı düşünüyordum. Şimdi düşününce çok komik olduğunu anlıyorum ama o zamanlar için pekte komik sayılmazdı! :-) Yazış tarzımdan da anlaşılacağı gibi kendimi pek bilime adamış sayılmam. Şuanda Muhasebecilik yapıyorum. Ama bu mesleğinde bir bilimi war ve ben bir gün bu bilim dalı ile ilgili birşeyler yapmayı hala hayal ediyorum. Bilim adamı olmak için ÖSS den sonra hengi okulu tercih etmem gerekir diye düşünürdüm. Ama şimdi anlıyorum ki her üniversitenin, her fakültesi ve her yüksek okulu bilim adamı olmaya müsait. ÖSS e uzun görünen ama sadece 180 dakika süren bir maraton. Ben o zamanlar bunun bu şekilde olduğunu düşünmüyordum. Orta okul bitti bu düşüncelerle. Liseye kayıt yaptırmam lazımdı. Süper Lise ye gidebiliyordum ama ailem Ticaret Lisesi okumamın daha faydalı olcağını düşünüyordu. Ticaret Lisesi ne kayıt yaptırdık. Biraz üzgündüm aslında, benim daha farklı hayallerim wardı. Ben Bilim Adam ı olacaktım. Ticaret Lisesinden Bilim Adamı olunmazdı ki! Lisenin ilk dönemi berbat geçti haliyle. Sonra bir kız arkadaşım oldu şimdi adını hatırlamıyorum. O sınıftaki iyi durumda olan öğrenciler arasındaydı ve beni notları ile ezebilecek durumdaydı. Ama ben bunu böyle olmasına müsade edemezdim ve etmedim. İkinci dönem Teşşekür aldım. Mutlu olmaya çalıştım artık yapabilecek tek şey çalışmaktı. Üniversite hayallerimide törpülemişti bu durum. Zaten meslek lisesinde okuyordum. Üniversite okumanın bana bir faydası olacağını düşünmüyordum. İte-kaka son sınıfa geldim. Staj başlamıştı. Ben bu mesleği ilk orada sewdim sanırım. 3. aydı yanlış olmasın işten kovulmuştum. Büyük bir sorundu işten kovulmak. Yürütmelik gereği okuldan da kovulmam gerekiyordu. Sonra gidip patron ile konuşup özür diledim ve herşey yoluna girdi. İki dönemde en yüksek staj notunu bana werdiler. Azimliydim, hırslıydım. Staj yaptığım yerde iki sene daha çalıştım. Hayatımda bir eksik wardı. İşimi seviyordum ama bu ben değildim. Benim başka planlarım wardı. Artık çok sıkılmıştım, İstanbul boğuyordu beni, kaçmak kurtulmak istiyordum herşeyden. Bende üniversiteye gitmeye karar werdim. Sınava hazırlandım ve iki senelik bir meslek yüksekokulunu kazandım. Artık kurtulabilirdim bütün dertlerimden. Amacım okumak olmadığı için pek okula uğramazdım. Sınav zamanı okula uğrardım sadece. Ben sınıfımdaki birçok insanı dördüncü dönem tanıdım. Bu yazdıklarımdan kötü bir öğrenci sanabilirsiniz ama öyle değildi. Ben okulu ortalamanın üstünde bir not ile zamanında bitirdim. :-) Aslında dikey geçiş yapmayı hayal ediyordum ama kısmet değilmiş. Okulum bittikten sonra kardeşim askere gidiyordu. Bu nedenlede benim ewe dönüp çalışmam lazımdı. Türkiye de yaşamak zor. Bu kadar şeyi neden yazdım diye düşünenler olabilir. Nedeni üniversite okumak harika birşey. O yaşadığım iki seneyi bir ömür unutmam mümkün değil muhakkak. Siz ne için üniversiteye ne için gitmek istiyorsunuz bilmiyorum ama benim amacım kesinlikle okumak değildi. İlk bu soruyu sorun kendinize "Neden üniversite?". Daha sonra nasıl kazanacağınız hakkında düşünürsünüz.

Sonuna kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Şimdi bu konunun altınada "Neden üniversite?" sorusuna cevaplarınızı bekliyorum.
nedenmi ünüwersite tabiki kendi ayaklarımın üstünde durmak.kimseye muhtaç olmadan yaşamak.maalesefki dünyada herşey artık para olldu paran olmazsa sende olmazsın.(tabii paradanda önemli şeyler war)bende kimseye muhtaç olmak istemiyorum we kendi istediğim mesleği sewerek hoşlanarak yapmak istiyorum.we ünüwersiteye okumak için gitcem.çünkü artık herşey ÖSS oldu.herşey ona bağlı.........uzgun3uzgun3uzgun3uzgun3::::::::::::::::
Neden mi üniversite ?

Yeni başlayan çocuklara sorarlar ya büyüğünce ne olcan diye.Benim cevabım hep "sanane" idi yada "traş olacağım" gibi komikimsi cevaplardı.Yalnız herşey 5. sınıfta değişti.O sıralar o kadar çok öğretmen değiştiriyorduk ki bizimde piskolojimiz bozulmuştu.İlk dönem 2 tane öğretmenimiz değişti ve 3. öğretmenimiz olan Pınar hocamız gelmişti.Onun gelmesiyle bizim zaten piskolojimiz bozuk ona bütün sınıf kin beslemişti,inadına giderdik konuşurduk bağırırdık.İlk yaptığı sınavda matematikten 1 almıştım o kadar çok üzülmüştüm ki anlatamam matematiğim çok iyiydi çünkü. Diğer notlarıma bakarak beni yanına çağırıp nasıl bir moral verdi arkadaşlar anlatamam ondan sonra zaten hepsi 5 , hoca bütün sınıfı kendine aşık ettirmişti.Geçen sene gölcük depremi olmuştu dersimizde konu daha oralara gitmişti. Size Şefik Sınığ'ı anlatcam demişti bizde pür dikkat onu dinliyorduk.Anlattıktan sonra şarkısını okudu ve o kadar içten okuyordu ki bizi resmen mest ettim.Bitirdiğinde sınıfın tümü gözyaşlarını masanın üstünden yada gözünden siliyordu.İşte benim o zamandan beri olan bir öğretmen olma isteğim var.Devamını getirememiştim süper liseye yazdırıp bende gidebilirdim ama meslek öğrenmek amacıyla bende meslek lisesine gittim.Şu an benim yazabileceğim tek alan öğretmenlik bu yüzden içime sinen mutluluk beni ayakta tutuyor.Ancak meslek lisesinde okuduğum için , konulara göre bir zeminim yok zeminim olmadan o binayı dikmekte çok zorlanıyorum.Bu sene çalışıyorum , çalışmakta çok istiyorum elimden geleni yapıyorum derhsanede 1. sınıfa kadar da çıktım.Düşünsenize 1.sınıfta , hayatında ilk defa dershaneye giden birisi, genede durumuma şükür ediyorum. Ama ben taktım kafaya bu sene olmazsa önüme ne kadar engel çıkarsa çıksın ösym sistem mi değiştiriyor ? değiştirsin.Ben öğretmen olacağım.Öğretmen olunca yer mi yok. Köye giderim köyde öğretirim bilgilerimi, gerçi bilgisayar öğretmeni ne öğretcekse bilgisayar dışında .Yurtdışına mı çıkılcak olsun gene çıkarım ben öğretmen olmak istiyorum ne kadar zorluk olursa olsun bir gün başaracağım.Bunun için evlememeyi bile göze alırım.

Birkaç sorum var..

1-Ben bu sene kazanamaz isem belli bir yeri tercih etmez isem ortaöğretim başarı puanım düşermi?? vede bunun etkisiylede ek puanım düşer mi??

2-Seneye tahmin ediyorum ki öss sistemi değişcek belki yazıyordur değişcek diye ama takip edemedim.Şöyle bir şey duydum lise 3 teki öğrencileri bir sınav yapcaklarmış bilmiyorum bende ne sınavı .. herkes kendi bölümünü seçmeye çalışılcakmış peki bunun bize bir zararı olurmu ben liseyi 3 yılda bitirdim diplomamıda aldım. Ortaöğretim başarı puanı ve ek puan ile yaklaşık 102 puan geliyor 240 alırsam çok rahat giriyorum ama onu almakda bana çok zoruzgun3.. Bu yüzden bu sene kazanamazsam seneye ne gibi bir zorluk beni bekliyor..??

yardımlarınız için hepinize çok teşekkürler....

Buda bizim sınıfı ağlatan şiir..Şiddetle okumanızı tercih ediyorum hele benim gibi öğretmen olmak isteyenler için öğretmenliğin ne olduğunu anlamaları için..
________________________________________________________________________________________
"Dünyanın bütün çiçekleri" şiiri bir ağıt, bir köy öğretmenine ağıt... Ölüm döşeğindeki köy öğretmeni Şefik Sınığ’ın son sözleri Ceyhun Atuf Kansu’nun dizeleriyle bir çiçek bahçesi olmuş, bir okul bahçesi olmuş. Anadolu’yu dolaşmış, şehirleriyle, dağlarıyla, ovalarıyla, taşıyla, toprağıyla ve oralarda yetişen çiçekleriyle. En güzel çiçekleri anlatmış, köy okullarında yetişen çiçekleri, öğrencileri...

DÜNYANIN BÜTÜN ÇİÇEKLERİ

"bana çiçek getirin,
dünyanın bütün çiçeklerini
buraya getirin"
Köy öğretmeni Şefik Sınığ’ın son sözleri.

Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum
Bütün çiçekleri getirin buraya.
Öğrencilerimi getirin buraya, getirin buraya,
Kaya diplerinde açmış çiğdemlere benzer
Bütün köy çocuklarını getirin buraya.
Son bir ders vereceğim onlara.
Son şarkımı söyleyeceğim,
Getirin, getirin... Ve sonra öleceğim.

Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum,
Kır ve dağ çiçeklerini istiyorum,
Kaderleri bana benzeyen,
Yalnızlıkta açarlar, kimse bilmez onları,
Geniş ovalarda kaybolur kokuları...
Yurdumun sevgili ve adsız çiçekleri,
Hepinizi, hepinizi istiyorum, gelin, görün beni,
Toprağı nasıl örterseniz öylece örtün beni.

Afyon ovasında açan haşhaş çiçeklerini,
Bacımın suladığı fesleğenleri,
Köy çiçeklerinin hepsini, hepsini,
Avluların pembe entarili hatmisini,
Çoban yastığını, peygamber çiçeğini de unutmayın,
Aman Isparta güllerini de unutmayın,
Hepsini, hepsini bir anda koklamak istiyorum.
Getirin, dünyanın bütün çiçeklerini istiyorum.

Ben köy öğretmeniyim, bir bahçıvanım,
Ben bir bahçe suluyorum gönlümden,
Kimse bilmez, kimse anlamaz dilimden
Ne güller fışkırır çilelerimden,
Kandır, hayattır, emektir benim güllerim,
Korkmadım, korkmuyorum ölümden,
Siz çiçek getirin yalnız, çiçek getirin.

Baharda Polatlı kırlarında açan,
Güz geldi mi Kopdağına göçen,
Yörükler yaylasında Toroslarda eğleşen,
Muş ovasından, Ağrı eteğinden,
Gücenmesin, bütün yurt bahçelerinden
Çiçek getirin, çiçek getirin, örtün beni,
Eğin türkülerinin içine gömün beni.

Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum.
En güzellerini saymadım çiçeklerin,
Çocukları, öğrencilerimi istiyorum,
Yalnız ve çileli hayatımın çiçeklerini,
Köy okullarında açan, gizli ve sessiz,
O bakımsız ama kokusu eşsiz çiçek,
Kimse bilmeyecek, seni beni kimse bilmeyecek
Seni beni yalnızlık örtecek, yalnızlık örtecek

Ben mezarsız yaşamayı diliyorum,
Ölmemek istiyorum, yaşamak istiyorum,
Yetiştirdiğim bahçe yarıda kalmasın,
Tarumar olmasın istiyorum, perişan olmasın,
Beni bilse bilse çiçekler bilir, dostlarım,
Niçin yaşadığımı ben onlara söyledim,
Çiçeklerde açar benim gizli arzularım.

Okulun duvarı çöktü altında kaldım,
Ama ben dünya üstündeyim, toprakta,
Yaz kış bir şey söyleyen sonsuz toprakta,
Çile çektim, yalnız kaldım, ama yaşadım,
Yurdumun çiçeklenmesi için daima yaşadım,
Bilir bunu bahçeler, kayalar, köyler bilir.
Şimdi sustum, örtün beni, yatırın buraya.
Dünyanın bütün çiçeklerini getirin buraya.

(1950)
Ceyhun Atuf KANSU

Referans URL