neden herkesin parmak izleri farklı?

??kocaman dünyada ndn aynı iki kişi yoktur benzer öğretmen sordu acil yardım edin hemen bulmam lazım ayrıntıları çokkkk olsun

:caliskan
emeği geçen herkese tesekkür ederim ögretmen cooooooook sinirli ödevi yetiştirmem lazım.
NOT:bu kardeşimin ödewi arkadaşlar yardım edin.öğretmeni herzamanki gibi SİNİRLİ....

Dünya üzerinde yasayan milyarlarca canlı var.yalnızca insanların sayısı şimdilik 6 milyar kadar.bu 6 milyar insanın hiçbiri birbirine benzemiyor.hepimizin görüşü, davranısı,kişiliği farklı.hepimiz tümüyle benzersiz dünyada tekiz.bizi herkesten farklı kılan tüm bu özelliklerimizin sırlarıysa büyük ölçüde genlerimizde yatıyor.genler,bir anlamda bizi biz yapan herseyin üretim sifresini tasıyan mucizevi biyolojik yapılardır.
insallah kardeinin ödevine yardım edebilmişimdir basarılar...
pek fazla sayfalarca döküman yazamam ama bizim de yardımımız olsun;
öncelikle şunu söyleyim dünyada herkesin dna yapısı farklı diye bişey yoktur.tek yumurta ikizlerinin genotipleri ve fenotipleri aynıdır.ama kişilik özellikleri farklılık gösterir.
DNA, deoksiribo nükleik asitdir bunun anlamı DNA da asit ve bazlardan oluşan protein molekülleri vardır. bu baz molekülleri adenin timin guanin sitozin adlarını alır. bu yapıda adetin timin ile, guanin sitozin ile birleşir ve bu birleşmedeki bir farklılık (bir proteinin diziliş farklılığı) canlılarda genetik şifrenin farklı okunmasına yol açar. bu 4 baz DNA nın temel yapı taşlarıdır. ve bir şifrede kodlanma farklılığı canlı grupları arasındaki bireysel farklılıkları ortaya çıkarır.
vicudumuzun heryerinde DNA moleküllerinin dolaştığını düşünürsek insanlar arasındaki bireysel farklılığın da nasıl oluştuğunu anlayabiliriz.
insanların vicudunda 22+n (n=cinsiyet krmozomu) çift kromozom vardır. yani 46 kromzoma sahibiz. bunların sayısı canlıdan canlıya değişir. aynı tür canlılarda kromozom sayıları aynıdır.
insanda bulunan kromozomların yarısı anneden yarısı babadan gelir. eşey hücrelerinde kromozom sayıları kadınlarda 22+x/22+x, erkeklerde 22+x/22+y özelliğine sahiptir.zigotta (yavruda) yarısı anneden gelen yarısı babadan gelen kromozomlar bileşir , cinsiyet babadan gelen x (dişi) yahut y(erkek) kromozomlarınından biri ile belirlenir.
evebeynlerden gelen kromozomlar crossing-over(kırılma ve yapışma) sonucu anne ve babanın genetik yapılarına benzerlik gösteren ama ikisini karışımı olan ayrı bir birey ortaya çıkar.
bu nedenle (tek yumurta ikizleri hariç) milyarlarca farklı genoma ve fenoma sahip bireyler çıkar.
çok teşekkükkür ederim arkadaşlar.emeğinize sağlık........