Dersizle Forumları

Full Versiyon: ekeylem
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem kullnılmıştır
c-ona her hafta mektup (yazarım)
d-bu yeni çıkan şiir (kıtabım)
2-Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem kullnılmıştır
a-bu yıl gelri vergisi oranları yeniden belirlenecek
b-eğer bir çıkar yol bulursam Ankara ya gitmem.
c-size bunun yanlış olduğun söyledim
d-ekonomik kararlara göre biz de giderleri kıstık
e-yazar etki altında kalmadan yazmalı
3Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem yoktur
c-sözlerini ,hepinize teşşkkür ederim diyerek bitirdi.
d-tek isteği bir an önce tatile çıkmaktı.
4-‘Nasılsın?’ diye hatırını I(sorduğunuz) bir kimse size ‘iyidir’.II(diye) garip bir karşılık III(verince) bu karşılığı benimseyebilyiormusunuz?sanki üçüncü bir kişiye (IVsormuşsunuz) da ondan haber verliyormuş gibi alay mı değil mi (Vanlaşılmayan) bir tutum.
Bu parçada numaralandırılmış sözcüklerden hangisi fiilimsi değildir.
b-II            d-IV
5-hasretinI),gurbetin özleme dönüştüğü,(dağınII) ormanın,(IIIırmağın) insanları  yaşamaya davet ettği mevsmdir bu mevsim.(hayatınIV)ancak bu mevsimde yaşarken ir anlam kazanır(.Vhuzurun)ne demek olduğunu anlarsın.
Bu parçada numaralandırılmış sözcüklerden hangisinin aldığı ek dieğrlerinden farkılıdır.
a-I b-II c-III d-IV e-V
1.soruda d-bu yeni çıkan şiir kitabım ---çıkan fiilimsidir.
2. soruda b-eğer bir yol bulursam ankaraya gitmem deki ---bulursam bulur-isem ise ek fiilini almış.
3.soruda d- tek isteği bir an önce tatile çıkmaktı cümlesinde fiilimsi yok bi önceki cümlede diyerek sözcüğü ek-fiil.
4.soruda b-IIfilimsi değil diğerleri fiilimsi.

NOT:BİR KELİMENİN FİİLİMSİ OLUP OLMADIĞINI BULMAK İÇİN O SÖZCÜĞÜN OLUMSUZUNUN YAPILIP YAPILMADIĞINA BAK OLUMSUZU YAPILABİLİYOSA EK FİİL ALMIŞ TIR YANİ FİİLİMSİDİR ALMIYOSA DEĞİLDİR PRATİK Bİ YÖNTEM.
1.soruya bidaha bakarmsın parantez içindeki sözcük olacak
3.soru c 4.IV
pardon 1. soruyu yanlış anlamışım doğrusu yazarım olcak bu sözcük fiilimsi olumsuzuda yapılabiliyo kitabım fiilimsi söz değil.3. soruda doğru c dikkat etmemişim sözlerini hepinize teşk. ederek bitirdi cümlesinde fiilimsi yok 4. soruyu anlamadım bana doğrusu diye gibi geldi.
1-d
ama soruda ekeylem hangisinde vardır diyo ve kitabım söz. ek fiil almış bi söz. değil kitap isim -ım -ekide aitlik eki yani ç.eki oysaki yazarım söz fiilimsi bi sözcük.
ekeylem isimleri gelir ve onları yuklem yapar diye biliyorum
1-D, kitabım sözcüğü orda bir yargı bildirmekte ve cümleyi anlam olarak sonuçlandırmaktadır. kitabım-dır dediğinizde oluyorsa zaten ekeylemdir.

2- hatalı gözüküyor diğer şıkları görmeden net bir şey söyleyemem. çünkü verilen iki şıkta ekeylem yok. srpl bulursam sözcüğüne gelen -ise ekini ekeylem olarak almış ama orda fiile geldiği için bu ek sadece dilek-şart kipi görevindedir.

3-D, çık_ bu şekliyle fiil köktür ama "çıkmak" olursa bu fiile verdiğim addır. -mek,-mak eki fiilden isim yapan ektir. çıkmak-tır demiş ve çıkmak ismine tekrar yargı kazandıracak -dır ekeylemi getirilmiş.

4-B, iyidir sözcüğü ekeylem olarak kullanılmıştır. diğerleri fiilimsidir.
fiilimsi, fiil köklü sözcüklerin değişik ekler alarak, cümle içinde isim sıfat ya da zarf olarak kullanılmasıdır.

5-D, hayatın derken senin hayatın demek istenmiş. o yüzden burdaki ek aitlik ekidir. ama diğerleri bir tamlamayı oluşturan tamlayanlar oldukları için, hepsinin ladığı ek tamlayan ekidir. tamlamalar da şunlardır.

hasretin dönüştüğü ; dağın, ormanın davet ettiği.

srpl arkadaşım sanırım ekeylemlerle fiilimsileri biraz karıştırmış.

ekeylem isimlere gelerek onlara hareket yargı iş ve oluş kazandırırlar. yani fiil özellikleri kazandırırlar. ve zaman anlamı da kazandırırlar.

mesela "öğrenciydi" derken, hem öğrenci olma işini yaptığından bahsederiz hem de bunu geçmişte yaptığını söyleriz.

ama fiilimsiler kökü her zaman fiildir aldıkları eklere göre isim, sıfat, zarf olurlar.

kolay gelsin gozkirp

2.nin diğer sıklarında yazdım 4.soruda II diyen seçilen sözcük
bu şıklarla 2. sorunun cevabı E şıkkı olur; çünkü yazmalı sözcüğü -dır ekini alabilmektedir. ama kurallar açısından çok da sağlıklı bir soru değil.

pardon dörde yanlış bakmışım siritan cevap D şıkkı olur. çünkü de_ fiilinden gelerek zarf olmuştur "diye" sözcüğü. ama "sormuşsunuz" tür değişimine uğramamış bir sözcük siritan
Sayfalar: 1 2
Referans URL