31-12-2006, 02:18 PM
Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem kullnılmıştır
c-ona her hafta mektup (yazarım)
d-bu yeni çıkan şiir (kıtabım)
2-Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem kullnılmıştır
a-bu yıl gelri vergisi oranları yeniden belirlenecek
b-eğer bir çıkar yol bulursam Ankara ya gitmem.
c-size bunun yanlış olduğun söyledim
d-ekonomik kararlara göre biz de giderleri kıstık
e-yazar etki altında kalmadan yazmalı
3Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem yoktur
c-sözlerini ,hepinize teşşkkür ederim diyerek bitirdi.
d-tek isteği bir an önce tatile çıkmaktı.
4-‘Nasılsın?’ diye hatırını I(sorduğunuz) bir kimse size ‘iyidir’.II(diye) garip bir karşılık III(verince) bu karşılığı benimseyebilyiormusunuz?sanki üçüncü bir kişiye (IVsormuşsunuz) da ondan haber verliyormuş gibi alay mı değil mi (Vanlaşılmayan) bir tutum.
Bu parçada numaralandırılmış sözcüklerden hangisi fiilimsi değildir.
b-II d-IV
5-hasretinI),gurbetin özleme dönüştüğü,(dağınII) ormanın,(IIIırmağın) insanları yaşamaya davet ettği mevsmdir bu mevsim.(hayatınIV)ancak bu mevsimde yaşarken ir anlam kazanır(.Vhuzurun)ne demek olduğunu anlarsın.
Bu parçada numaralandırılmış sözcüklerden hangisinin aldığı ek dieğrlerinden farkılıdır.
a-I b-II c-III d-IV e-V
c-ona her hafta mektup (yazarım)
d-bu yeni çıkan şiir (kıtabım)
2-Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem kullnılmıştır
a-bu yıl gelri vergisi oranları yeniden belirlenecek
b-eğer bir çıkar yol bulursam Ankara ya gitmem.
c-size bunun yanlış olduğun söyledim
d-ekonomik kararlara göre biz de giderleri kıstık
e-yazar etki altında kalmadan yazmalı
3Aşağıdakilerin hangisinde ekeylem yoktur
c-sözlerini ,hepinize teşşkkür ederim diyerek bitirdi.
d-tek isteği bir an önce tatile çıkmaktı.
4-‘Nasılsın?’ diye hatırını I(sorduğunuz) bir kimse size ‘iyidir’.II(diye) garip bir karşılık III(verince) bu karşılığı benimseyebilyiormusunuz?sanki üçüncü bir kişiye (IVsormuşsunuz) da ondan haber verliyormuş gibi alay mı değil mi (Vanlaşılmayan) bir tutum.
Bu parçada numaralandırılmış sözcüklerden hangisi fiilimsi değildir.
b-II d-IV
5-hasretinI),gurbetin özleme dönüştüğü,(dağınII) ormanın,(IIIırmağın) insanları yaşamaya davet ettği mevsmdir bu mevsim.(hayatınIV)ancak bu mevsimde yaşarken ir anlam kazanır(.Vhuzurun)ne demek olduğunu anlarsın.
Bu parçada numaralandırılmış sözcüklerden hangisinin aldığı ek dieğrlerinden farkılıdır.
a-I b-II c-III d-IV e-V

cevap D şıkkı olur. çünkü de_ fiilinden gelerek zarf olmuştur "diye" sözcüğü. ama "sormuşsunuz" tür değişimine uğramamış bir sözcük