15-01-2007, 02:51 PM
1-yıllar önce bir film izlemiştim ve çok etkilenmiştim filmden,o gün bugün daha böyle filme rastlamadım.
Bu cümlede altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirlirse,cümleinni anlamında değişme olmaz.
a- o zamandan beri
b- e-oldum olası
2-hiçbir seyi sevemem seni sevdiğim kadar yollarını gözleyecğim sen bunu anlayana kadar
yukarıdakiş dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur.
d-basit fiil
e-belgisiz sıfat
3-dünyanın en başarılı reklam kampanyasını yapsanzı bile malınız kötü ise asla satamzsınız.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu hangisidir.
a-tümleç eksikliği
b-özne eksikliği
c-nesne eksiklği
e-çatı uyşmazlığı
4-I.türk mimarsinin belli bir özelliği,kalıclığı olsun istiyoruz.II ne yazık li son yıllardaki yapılanma,bu durumu imkansızlaştırıyor.III bütün bloklar,mimari zarafetten yoksun ,sıralanıyolar..IV İngiliz,İtalyan tarzı mimari var ;ama yirminci asır türk mimarisi diye bir şey yok.V binaların kişiliği olur mu demeyin ,binalarımız bizi yansıtır.
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır
a-I b-II c-III d-IV e-V
5-aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gövde değildir
a (çalışkan) bir çocuk olduğu tavırlarından belli
b(tahtaların)arasına biraz tutkal sürmüştü
cTürkiyedeki (sönmüş)yanardağları saymıştı.
d-(özgün )bir uslubu olduğu belliydi.
E(sisli )havalarda çok dikkatli olmalısınız.
6-aşağıdaki cümlelrde geçen (panatez içindeki)bileşik sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır.
a-iyi ile kötüyü (ayırt etmiş),her seyi ayıklamıştı.
c-kötü alışkanlıklarını zamnla (terketti)
7-günümüzün gereksinimelerini karşılarken gelecek kuşakların gereksinimlerini tehlikeye atmamalıyız.
Bu cümle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
b-sıralı cümle e-yüklemi bileşik eylemdir.
8-herkes şiir yazar,resim yapar ,tiyatroda oynar,şarkı söyler.ancak herkesin yaptıklarına sanat denmez.bunların hepsine sanat denirse,toplumdaki bütün insanlar sanatçı olur.sanat eseri,özünde farklılık taşır,yenilik getirir.bu bütün sanat dallarında böyledir.yan yana konulmuş bin şiirden sanat ruhu taşıyan şiir kendisini hemen belli eder.
Bu parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilereden hangisidir.
d-sanat eseri benzerleri arasaından hemen seçilebilmelidir.
e-sanat eseri özlülük taşımalıdır.
9-.şiir bazen resimle komşuluğunu artıtırı,işi doğa betimlemsine döker.şair resamla bot ölçüşmeye kalkar ve şiir eleştirisi,resim eleştrisinden fark edilmez hale gelir.
Bu parçaya göre ‘şiir eleştirisinin,resim eleştrisinden fark edilmez hale gelmesinin’asıl endeni aşağıdakilerden hangisidir.
b-şiirde betimlemelerin gereğinden fazla öne çıkışı
e-şiirin kendine has bir ritme sahip oluşu
Bu cümlede altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirlirse,cümleinni anlamında değişme olmaz.
a- o zamandan beri
b- e-oldum olası
2-hiçbir seyi sevemem seni sevdiğim kadar yollarını gözleyecğim sen bunu anlayana kadar
yukarıdakiş dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur.
d-basit fiil
e-belgisiz sıfat
3-dünyanın en başarılı reklam kampanyasını yapsanzı bile malınız kötü ise asla satamzsınız.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu hangisidir.
a-tümleç eksikliği
b-özne eksikliği
c-nesne eksiklği
e-çatı uyşmazlığı
4-I.türk mimarsinin belli bir özelliği,kalıclığı olsun istiyoruz.II ne yazık li son yıllardaki yapılanma,bu durumu imkansızlaştırıyor.III bütün bloklar,mimari zarafetten yoksun ,sıralanıyolar..IV İngiliz,İtalyan tarzı mimari var ;ama yirminci asır türk mimarisi diye bir şey yok.V binaların kişiliği olur mu demeyin ,binalarımız bizi yansıtır.
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır
a-I b-II c-III d-IV e-V
5-aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gövde değildir
a (çalışkan) bir çocuk olduğu tavırlarından belli
b(tahtaların)arasına biraz tutkal sürmüştü
cTürkiyedeki (sönmüş)yanardağları saymıştı.
d-(özgün )bir uslubu olduğu belliydi.
E(sisli )havalarda çok dikkatli olmalısınız.
6-aşağıdaki cümlelrde geçen (panatez içindeki)bileşik sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır.
a-iyi ile kötüyü (ayırt etmiş),her seyi ayıklamıştı.
c-kötü alışkanlıklarını zamnla (terketti)
7-günümüzün gereksinimelerini karşılarken gelecek kuşakların gereksinimlerini tehlikeye atmamalıyız.
Bu cümle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
b-sıralı cümle e-yüklemi bileşik eylemdir.
8-herkes şiir yazar,resim yapar ,tiyatroda oynar,şarkı söyler.ancak herkesin yaptıklarına sanat denmez.bunların hepsine sanat denirse,toplumdaki bütün insanlar sanatçı olur.sanat eseri,özünde farklılık taşır,yenilik getirir.bu bütün sanat dallarında böyledir.yan yana konulmuş bin şiirden sanat ruhu taşıyan şiir kendisini hemen belli eder.
Bu parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilereden hangisidir.
d-sanat eseri benzerleri arasaından hemen seçilebilmelidir.
e-sanat eseri özlülük taşımalıdır.
9-.şiir bazen resimle komşuluğunu artıtırı,işi doğa betimlemsine döker.şair resamla bot ölçüşmeye kalkar ve şiir eleştirisi,resim eleştrisinden fark edilmez hale gelir.
Bu parçaya göre ‘şiir eleştirisinin,resim eleştrisinden fark edilmez hale gelmesinin’asıl endeni aşağıdakilerden hangisidir.
b-şiirde betimlemelerin gereğinden fazla öne çıkışı
e-şiirin kendine has bir ritme sahip oluşu