Dersizle Forumları

Full Versiyon: kurtuluş savasına hazırlık dönemi
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
fatih döneminde Trabzon rum impartoluğuna son verilmesi;
I.karadenzin tamamen bir türk gölü haline geldiği
II.anadolu siyasi birliğini sağlama yolunda önemli bir adım atıldığı
III.istanbulun fethini pekiştirldiği
Sonuçlarından hangileri ortaya çıkmıştır.
d-II III e-hepsi

2-paris barış konferansının
I.osamnlı devletnden ayrılan topraklar üzerinde,manda ve himaye yönetimleri kurulacaktır.
II.barışın sürekliliği için milletler cemiyeti kurulacaktır.
III.boğazlar ,itilaf devletlerinin ortak yönetimne bırakılcaktır
Karalarından hangileri sömürgeciliğn devam ettireleceğini göstergesi değildir.
a-I b-III c-hepsi
III.öncülün sömürgecilikle ilgisi yokmu

1-D (Çünkü Karadeniz Kırım'ın alınmasıyla Türk gölü olmuştur T.R.İ nin alınmasıyla değil..Ayrıca bu imp.İstanbulun fethinden sonra alındığı için fethi pekiştirdi..Siyasi birlik sağlama yolunda da önemli adım atıldı..)
2-A diyorum..
1 D. çünkü trabzon rum imp. 4. haçlı seferinden sonra kurulan bir devlettir-ki bu sefer amacından sapıp,katolikler istanbul'u işgal etmişlerdi- dolayısıyla bu devlet bizans ile akrabaydı. fatih, bizans tahtında hak iddia etmelerini engellmek için burayı almıştır.
trabzon And de bulunduğu için, and siy. birliği açısından da onemli bir adımdır.

karadenizin Türk gölü olması konusuna gelince burada kırım meselesi ön plana çıkabilir. bu konuda genellemede yapabiliriz: kırım kimin eline gecerse ,karadeniz onun gölü olmus,ipek yolu ticaretine de hakim olmustur diyebiliriz.
2.soru bence 1ve 3. sebep: manda ve himaye direkt olarak sömürgeciliği ifade etmekte. boğazlar meselesine gelince,benim olan toprakların bir komisyona bırakılması bağımsızlığımıza ters bir durumdur.bağımsızlığımıza ters olduğu için de sömürgecilik kavramı içinde değerlendirebileceğimizi düşünüyorum.
bende ole düşündüm ama cvp 2 ed a mış
salper_tunga Demişki:

boğazlar meselesine gelince,benim olan toprakların bir komisyona bırakılması bağımsızlığımıza ters bir durumdur.bağımsızlığımıza ters olduğu için de sömürgecilik kavramı içinde değerlendirebileceğimizi düşünüyorum.

evet ama o anlasma kurtulus savasi oncesi ve toprak paylasimlari yapilmamismi zaten yane anlasmaya gore artik orasi senin degil yonetimide sunlarin gibi anlatabildimmi

yanlis hatirliyor da olabilirim..

dogru hatirliyorsam anlasmaya gore kaybettigimiz bir toprak olay somurgecilik degil yani...

sonucta geri aldik siritan kendisini de yonetimini de....
savas öncesi veya sonrası olması birşeyi değiştirmez. bu konferansın toplanıs amacı: ittifak devletleri ile yapılacak ant.ları belirlemekti. daha birsürü hikayesi var ama neyse... eğer benim topraklarımda baska bir yonetım kurulmak isteniyorsa onu manda ve himaye seklinde değerlendirebiliriz. istediği kadar cvp a desin cvp: 1 ve 3 tür. saygılar...
1.soru kesin a yukarıda açıklanmış kırımın alınması karadenizi türk gölü haline getirmiş 2 soru ise 1 ve 3 doğrudan soruyorsa dolaylı olarak 2 belki olur ama çok ayrıntıdır
sitede problem mi var i.tarihi adlı konuya giremiyorum tarihte sizede olmei
selinyilmaz Demişki:

sitede problem mi var i.tarihi adlı konuya giremiyorum tarihte sizede olmei

zargan's in kullanici idmindeki tirnak isaretinden dolayi girilemiyordu ama arkadas sagolsun silmis ya da sildirmis o tirnagi artik girilebiliyor siritan
Sayfalar: 1 2
Referans URL