Dersizle Forumları

Full Versiyon: Avrupalı Devletlerin,Osmanlı devletine Karşı izlediği Politika
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
kizgin  Arkadaşlar tarih hacası bana bi soru sordu cevabını bulamadım.Sizler yardım edersiniz belki...
Soru şu S) Avrupalı Devletlerin,Osmanlı devletine Karşı izlediği Politikanın  adı nedir?

Cevablarınızı bekliyorum
siteye daha yeni üye oldum şimdiden teşekkürler...

Başlık düzeltildi.
19.yy ya bakarsak, Osmanlı Devletinin yüzyıl içerisinde gücünü büyük ölçüde kaybetmesi ve sürekli gerilemeye başlaması Avrupalı devletlerin geleneksel doğu politikalarında değişikliğe yol açmıştır. Bu politikalar zaman zaman Avrupalı devletleri birbirine rakip hale getirmiş aynı zamanda çeşitli ittifaklara da yol açmıştır. Şimdi bu devletlerin takip ettikleri siyaseti görelim:

FRANSA: Osmanlı devletinin ilk dostluk ilişkileri kurduğu bu devlet Osmanlı topraklarının paylaşılması faaliyetlerine katılmaya başladı. Doğu Akdeniz’deki çıkarlarının devamı için daima ikili bir politika izledi. Bazen dostluk ilişkileriyle bazen de düşmanca tavırları ile Osmanlı devletindeki etkisini artırma yoluna gitti. Katolik azınlık üzerinde himayeci bir tavır takındı. Azınlıklara ulusçuluk fikrini aşılıyordu.

İNGİLTERE: Asıl amaç olarak uzak doğu sömürgelerine giden yolların güvenliğini sağlamayı benimsemişti. Bu nedenle Osmanlı topraklarının bütünlüğünü savunuyordu. Almanyanın kurulması ve Avrupa dengelerinin bozulması üzerine bu politikasından vazgeçip Osmanlı topraklarının paylaşımına katılmıştır. Osmanlı devleti ile ittifak kurduğu sırada yaptığı anlaşmalarla ticari ve siyasi ayrıcalıklarını arttırmıştır. Ayrıca Protestanların haklarını da savunmaktaydı.

RUSYA: Temel amacı sıcak denizlere ulaşmak olan Rusya, bu hedefe ulaşabilmek için bu asırda çeşitli yollara baş vurdu. Panslavizm’e ağırlık verdi. Ortodoksların koruyuculuğunu üstlendi. Kafkaslarda büyüme yoluna gitti. Islahatların yetersizliğini bahane ederek Osmanlı Devletinin içişlerine karıştı. Bu yüzyılda Osmanlı devletini en çok tehdit eden devlet oldu.

AVUSTURYA: Avusturya topraklarındaki azınlık hareketleri ile uğraşmak zorunda kaldığı için Osmanlı Devletine yönelik büyük politikalar takip edememiştir. Bu sebeple iki devlet arasında savaş görülmez. Avusturya, Balkan topraklarını ele geçirmek için Akdeniz’e çıkma düşüncesinden vazgeçememiştir. Balkanlarda Avusturya ve Rusyanın çıkarları iki ülkenin arasını açmıştır.

Osmanlı Devletinin İzlediği Politika:
Osmanlı Devleti, düşmanlarına karşı tek başına karşı koyamayacağını anladığı için; Avrupalı devletler arasındaki rekabetten faydalanarak varlığını sürdürmeye çalıştı (denge politikası). Bu arada geçen zaman içinde gücünü artırma yollarına gitti. Askeri, idari, siyasi ıslahatlarla batılılaşma çabalarına girdi. Parçalanmayı engellemek için azınlıklara ayrıcalıklar tanımak zorunda kaldı. Bütün bu çabalar imparatorluğun ömrünü biraz uzatmış, fakat dağılmasını engelleyememiştir.
ALMANYA:Avrupada siyasi birliğini geç tamamlayan Almanya sömürgeler elde etmede geç kalmıştı.Almanya,19,yüzyılın sonlarına doğru osmanlı devletine karşı yakınlaşma siyaseti izledi.Bu yakınlaşmadan siyasal ve ekonomik çıkarları vardı.osmanlı padişahın halifelik gücünden yararlanarak ingiliz sömürgelerindeki müslümanları ayaklandıracak ve ingilizler burdan çıkarılabilecekti.Geniş topraklara ve kalabalık bir nüfusa sahip olan osmanlı devleti Almanya için iyi bir ham madde kaynağı ve pazar olabilirdi.19.yy sonlarında İngiltere Osmanlı devletinin toprak bütünlüğünü savunma siyasetini bırakmıştı.Bunun üzerine Osmanlı devleti Almanyaya yakınlık duymaya başladı.Bu yakınlaşma Osmanlı devleti'nin I.Dünya savaşında Almanyanın yanında yer almasında etkili olmuştur.
Referans URL