Dersizle Forumları

Full Versiyon: Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) ’de Vizyon
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) ’de Vizyon

1)Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), gerekli mi ?
BDE, bilgisayarın bir dersin(fizik,matematik,kimya,...) öğretiminde bir araç olarak kullanılmasıdır. Ve bu bir gereksinim durumunu almıştır.
Artık bilgisayarlar, günlük hayatımızı herhangi bir şekilde etkilemeye başlamıştır. Kullanım alanı çok geniş olan bilgisayarlar,okullarda işlenen derslere uygun bir şekilde hazırlanan ders yazılım programlarıyla öğrenme ve öğretme sürecini geliştirici ve daha da genişletici yönde kullanılması eğitime yeni yeni boyutlar boyutlar kazandırmıştır. Bilgisayardan öğrencinin daha iyi anlayabileceği konuları, kavramları,olayları ...uygun hazırlanmış yazılımlarla anlatılması daha faydalı, kalıcı ve etkili olacaktır. BDE temel yeteneklerin öğretilmesi, problem çözme, model geliştirme, düşünme,deney kurma ve zihinsel becerilerin kazandırılmasında daha etkili olabilir. Örneğin ; öğrencinin görme imkanına sahip olamayacağı, bir yanardağın oluşumunu, vücudumuzdaki organların çalışma sistemini vb. konuları görsel olarak BDE'de görsel olarak anlatılması öğrencinin konuyu anlamasını kolaylaştıracaktır. BDE eğitimde bireyselleştirmeyi getirmekte, öğrencinin kendi hızı ve yeteneği doğrultusunda konuları öğrenmektedir. Ve daha pek çok yönde eğitime yaraları vardır.

2)Eğer gerekli ise, nereye kadar, ne kadar Bilgisayar Destekli Eğitim ?
Dünya teknolojik ve toplumsal yönden hızlı bir gelişim içindedir. Bu duruma ayak uydurmak, onların seviyesine yetişmek zorunlu hale gelmiştir. Eğitim bakımından ilerlemek için, dünya sürekli bir arayış içindedir. Ve yeni yolar bulunmaya çalışılmıştır. Bunlardan biri de BDE dir. BDE yi uygulamakta doğru yöntemler kullanılmalı. Bilgisayarı eğitimde kullanırken bir amaç olarak değil, bir araç olarak kullanılmalıdır. Yani derslerde bilgisayar temel hedef değil, öğretimin daha iyi yapılabileceği konuları anlatmakta bir destekleyici araç olarak görülmelidir ve derslerin tamamen bilgisayardan anlatılmasından kaçınmalıdır. Çünkü bazı konuların öğretmen tarafından işlenmesi bir çok yönden daha avantajlı olabilir. Örneğin ;Felsefe dersinin detaylı bir anlatım ve örneklerle öğretmen tarafından anlatılması öğrencinin konuları kavramasında kolaylık sağlar.

3)Bu soruların cevaplarının verilmesinde gerekli olan ölçekleri kimler belirleyecek ?
¨ MEB
¨ Bütçenin yeterliliğine karar verecek uzmanlar.
¨ Eğitimciler
¨ Sivil Toplum Örgütleri
¨ Öğrenciler ,Öğretmenler
¨ Toplumun ihtiyaçları
¨ BÖTE bölümü elemanları
Bu organların görüş alış verişinde bulunduktan sonra, yapılacak olanlar ve amaçlar hakkında toplumun çok iyi bir şekilde bilinçlendirilmesi gerekir.

4)Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), bir lüks mü, yoksa olmazsa olmaz bir ihtiyaç mı ?
Eğitim için yapılan hiçbir harcama lüks değildir. Fakat yapılan harcamaların yanlış olarak kullanılması ortada ise bu hangi ülke olursa olsun onun için lükstür. Eğitim için doğru yapılan harcamalar mutlaka ülkenin gelişimini hızlandırır ve harcamaların kat kat fazlası millete geri bir ürün olarak döner. Örneğin ; Japonya'nın açlık ve sefalet içinde olduğu bir zamanda ABD'den aldığı savaş tazminatının yarısını eğitime, geri kalanını ihtiyaçlarına ayırması ve bunu doğru kullanması, Japonya'yı bu gün bir dünya ülkesi yapmıştır. Eğitime yapılan doğru harcamalar hiçbir zaman lüks değildir. Eğitim için yapılan harcamalar bir gereksinim olarak görülmeli. BDE olmazsa olmaz türünden bir ihtiyaç değildir. Dersler, uygun yöntemlerle yine anlatılmaya devam edilir. Ama BDE'nin olması eğitimde gelişmeyi, öğretimde kolaylığı, bilgilerde kalıcılığı, etkinliği , uygulamada çeşitliliği ve bunun gibi çok alanda yaralar sağlar. Ayrıca bilgisayar,bir çok ülkede eğitim ve öğretimde kullanılmaya başlanılmış ve ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Bu nedenle BDE'nin olması ağırlık basmaktadır.

5)Bilgisayar Destekli Eğitim'de yurtdışında yapılan gelişmelere oranla bizdeki çalışmaların daha yavaş yürümesinin nedenleri nelerdir ?
¨ Toplumsal yetersizlikler,
¨ Ekonomik " " ,
¨ Teknolojik " " ,
¨ Yatırımların" ".
Türkiye toplumsal, teknolojik, ve ekonomik açıdan daha yavaş geliştiği içindir. Ayrıca toplumun bilinçsiz olması da etkilidir. Bilinçsiz bir ülkenin ekonomik bakımdan iyi olması neyi sağlayabilir, beş altı senelik yemek ihtiyaçlarını anca. Halbuki bir millet gayretli bir şekilde çalışarak ekonomisini, teknolojisini geliştirebilir ve bunu da eğitimde kullanarak yeni yöntemler geliştirme imkanı sağlar. Eğitime hep aynı bakış açısıyla bakan ve mevcut durumu direk kabul eden bir toplumun ve eğitim elemanlarının eğitim teknolojilerinde olanları anlaması, bunu uygulaması ve geliştirmesi mümkün değildir. Kısacası bu konuda gelişmelerin ilerlemesi;
¨ Toplumun ve eğitim elemanlarının bilinçlendirilmesi
¨ Ekonomik gelişimlerin olması ve bundan eğitime yatırımlar için pay ayrılması.
¨ Dünyada meydana gelen teknolojik gelişmelerin izlenmesi ve bundan yararlanılmasına bağlıdır.

6)Yurtdışında yaşanan gelişmeleri alıp burada aktardığımızda yeterli olacak mı ?
Yurt dışında BDE alanında meydana gelen gelişmeleri almak yetersiz olur. Çünkü ülkelerin anlayış ve gereksinimleri farklıdır. Aldığımız gelişmeleri doğrudan değil kendi çabalarımıza katkıda bulunacak bir ürün olarak görülmelidir. Bunların yeniden ele alınıp uygulanacak hedef kitleye cazip hale getirilmelidir. Ayrıca her ülkenin kendine göre bir eğitim anlayışı ve stratejisi bulunmaktadır. Sahip oldukları kültür, verilen eğitim düzeyi ve daha bir çok yönleri farklıdır. Örneğin ; bir ülkede lise1 de verilen konu, başka bir ülkede lise2 de verilebilir. Buna bağlı olarak benim ‘A’ diye anladığımı, o ‘Alan’ olarak anlayabilir.

7)Eğitimciler açısından bilgisayar okuryazarlığı nedir ve sınırları nereye kadar olmalıdır?
Bilgisayar okuryazarlığı : Bilgisayarı kullanabilmek, M.Word , M.excel, internet gibi temel bilgisayar işlerini yapabilmeği kapsar.
Bir eğitimcinin bilgisayarın nasıl kullanılacağını bilmesi , öğrencilerin isteklerine , ihtiyaçlarına cevap verecek seviyde olması gerekir. Bilgisayarı hem yazılım hem de donanım yönünden iyi bilmeli, bilgisayar parçaları ,yazılım hakkında öğrencilerden gelebilecek sorulara kendisini hazırlamalı ,çeşitli program dillerini bilmelidir. Öğrencileri yönlendirebileceği bilgilere sahip olması da önemlidir. Kendi alanında meydana gelen gelişmelerden haberdar olmalı ve bunları öğrenmelidir.
8)Hazırlanan eğitim yazılımları yeterli mi ? Eksik yönleri nelerdir ? Bu eksikleri kim ve nasıl değerlendirmeli ?
BDE’de bilgisayar çok yönlü olarak kullanılabilir ve farklı hedefleri amaçlayan ders yazılımları hazırlanabilir. Bunlar alıştırma ve tekrar, benzetim, eğitici oyunlar, sözlük, kütüphane, bire – bir öğretim, problem çözme vb.dir.Bilgisayarlar konular için birer araştırma aracı, uzaktan eğitim aracı , güncel olaylardan ve dünyadaki haberleri takip etmek, ve bunun gibi bir çok alandan faydalanmak için etkili bir araçtır. Teknoloji ve eğitim sektörü hızla geliştiği için buna paralel olarak ihtiyaçları karşılayabilecek yazılımlar hazırlanmalı. Bu yazılımlar uygulanacak hedef öğrencilerin yaş grubuna ve seviyesine uygun olmalı, kullanıcı gereksinimleri göz önünde bulundurulmalı. Yazılım programlarında bilgiyi en ideal şekilde anlatmak, renk, ses ve görüntü özellikleriyle ilgiyi arttırmak, en zor ve sıkıcı konuları zevkli hale getirmeye çalışılmalı. Eğitsel eksiklikler göz önümde bulundurulmalıdır. İçerdiği dersler müfredat konularıyla ilişkili olmalı , öğretim amaçları ve bilgi hedefleri iyi belirlenmeli. Yazılım değerlendirilmesinde; yazılımcılar, grafik, ses ve animasyon gibi teknik kadrolar, MEB, Eğitimciler ,Sivil Toplum Örgütleri, Öğrenciler ,Öğretmenler, BÖTE bölümü elemanları bulunmalıdır.

9)Eğitim yazılımları hazırlanırken eğitimciye görev düşecek mi ?
Yazılımlar hazırlanırken eğitimciye mutlaka görevler düşer. Çünkü hangi yaş grubuna veya sınıf seviyesine neler uygun, neler anlamsız geldiği konusunda bilgilidir. Yazılımda verilecek içerik, hedef öğrenciler ve eğitim seviyesi dikkate alınmasını sağlayabilir. Hedef yaş gruplarının bilişsel gelişimi, fiziksel gelişimi , hangi gelişim döneminde neler öğrenebileceği konusunda eğitimciye de görevler düşer. Ayrıca bilgilerin nasıl anlatılacağı, hangi renkler kullanılacağı ve ses,animasyon özelliklerin belirlenme kadrosunda yer almalıdır.
Referans URL