10-02-2007, 06:13 PM
11-02-2007, 09:04 PM
soguyan hava alcalır.ısınan hava yukselir diyim ben sana.daha detaylı bilgiyi konu anlatımlı kitaplarin iklim bilgisi bolumunde bulabilirsin
11-02-2007, 11:31 PM
Bence de kitaplardan biraz okuyup daha sonra zihninde ve kitaplarda yer alan grafiklerle anlatılanı şekillendirmen lazım.
Isınan hava yükselir, yükselen havanın olduğu yerde alçak basınç vardır. Yani Az basınç.
Havanın soğuk olduğu yerlerde de, yani havanın düşük olduğu yerlerde de Yüksek Basınç vardır. Yani çok basınç. Ezberlemek, aklına yazmak için alçak yerine az, yüksek yerine çok kullanabilirsin. Ancak kitaplarda, testlerde, össde AB, YB olarak karşına çıkar.
Ekvator sıcak olduğu için alçak basınç vardır, yani az basın. Ayrıca, ileriki konularda karşına çıkar, yükselen hava yağmur oluşturur. Yani yükseldikçe, her 200 mtrede 1c hava düşer. Hava düşünce, yani soğuyunca dediğimiz gibi hava ağırlaşır. Bu yüzden ekvator gibi sıcak yerlerde bulutluluk oranı fazladır, yağmur vardır.
Peki Kutuplarda ne vardır?
Kutuplarda hava nasıl, soğuk.
Hava soğuk olunca nasıl oluyor, alçak oluyor, çünkü ağır oluyor. Alçak havada ne oluyor, fazla basın, yani yüksek basınç. (Ayrıca Yerçekimi gibi etkenlerde var, bunları şimdilik yazmıyorum kafan karışır.)
Ayrıca alçak basıncı, yüksek basıncı etkileyen faktörler vardır.
Isınan hava yükselir, yükselen havanın olduğu yerde alçak basınç vardır. Yani Az basınç.
Havanın soğuk olduğu yerlerde de, yani havanın düşük olduğu yerlerde de Yüksek Basınç vardır. Yani çok basınç. Ezberlemek, aklına yazmak için alçak yerine az, yüksek yerine çok kullanabilirsin. Ancak kitaplarda, testlerde, össde AB, YB olarak karşına çıkar.
Ekvator sıcak olduğu için alçak basınç vardır, yani az basın. Ayrıca, ileriki konularda karşına çıkar, yükselen hava yağmur oluşturur. Yani yükseldikçe, her 200 mtrede 1c hava düşer. Hava düşünce, yani soğuyunca dediğimiz gibi hava ağırlaşır. Bu yüzden ekvator gibi sıcak yerlerde bulutluluk oranı fazladır, yağmur vardır.
Hava soğuk olunca nasıl oluyor, alçak oluyor, çünkü ağır oluyor. Alçak havada ne oluyor, fazla basın, yani yüksek basınç. (Ayrıca Yerçekimi gibi etkenlerde var, bunları şimdilik yazmıyorum kafan karışır.)
12-02-2007, 12:13 AM
arkadaşlar söyle söyliyeyim
ekvatordan başlayalım şimdi ;
ekvatorda furkanın da dediği gibi sıcak hava vardır (günaş ışınlarının dik gelmesinden dolayı) dolayısıyla ısınan hava yükselir yükseldikçe ekvatorda (konveksiyonel) yağışlar bırakır.
bu yükselme(hareketlilik) sıcaklığa bağlı olduğu için termik(sıcaklıkla ilgili), sıcak olduğu için de alçak basınç diyoruz
yani ekvatorlar termik alçak basınç merkezleridir.
biliyoruz ki yüksek basınçtan alçak basınca hava aktarımı sözkonusudur

30° enlemlerin de alçalıcı hava hareketlerinin hava hareketleri olduğu için dinamik yüksek basınç merkezleri adını alır..
bu sürekli rüzgarların oluşum nedeni ise dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesidir.
ekvatordan başlayalım şimdi ;
ekvatorda furkanın da dediği gibi sıcak hava vardır (günaş ışınlarının dik gelmesinden dolayı) dolayısıyla ısınan hava yükselir yükseldikçe ekvatorda (konveksiyonel) yağışlar bırakır.
bu yükselme(hareketlilik) sıcaklığa bağlı olduğu için termik(sıcaklıkla ilgili), sıcak olduğu için de alçak basınç diyoruz
yani ekvatorlar termik alçak basınç merkezleridir.
biliyoruz ki yüksek basınçtan alçak basınca hava aktarımı sözkonusudur

30° enlemlerin de alçalıcı hava hareketlerinin hava hareketleri olduğu için dinamik yüksek basınç merkezleri adını alır..
bu sürekli rüzgarların oluşum nedeni ise dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesidir.
12-02-2007, 12:28 AM
FurkanDilben Demişki:
sorun olcağını sanmıyorum ekliyeyim ben bilgiyi
kutuplarda termik yüksek basınç vardır.30° enlemlerinde ağırlaşmadan dolayı yüksek basınç vardır ...normalde oralar da sıcaktır..matematik ve fizikteki basınçtan çok daha farklı bir durum sözkonusu burda..bazı noktalarda hava sürekli yükseldiği için yeryüzüne havanın yaptığı basınç az olduğundan alçak basınç vardır..bunun gibi

ve dünyanın geoid şeklinde (kutuplardan basık olması nedeniyle merkeze uzaklığa göre yerçekimi oranı değişiyor.
12-02-2007, 08:45 AM
çok tşk ederim arkadaşlar ilginiz için
12-02-2007, 07:08 PM
soracağın başka bişey var mı semra?
15-03-2007, 02:25 AM
sanırım yok öyleyse konu kilitli.