[font=Arial]
Öğretmenimiz bize 61 tane soru verdi,bazılarını yapamadım.
Şimdi yapamadığım soruları, sırasına göre yazmak istiyorum.
[size=large]NOT:[color=blue]Verdiğiniz Cevapların kısa olmasını istiyorum.Çünkü ben bunu defterime cevaplıyacağım.Yardımlarınız için,teşekkür ederi.
5- Avrupalı devletlerin osmanlı devletine karşı izlediği politikaya ne ad verirli?
12-Yenişeri ocağı kaldırılmadan önce onun yerini alması düşüncesi ile hangi birlikler kuruldu*
37-Göçebelerin yarleşik hayata geçmek istemelerinin sebebi ne idi?
43-19.y.y. da osm. iktisadi hayatındaki en büyük olumsuzlukların en önemli sebebi DİKKAT

COĞRAFİ KEŞİFLER YAZDIM YETERLİ Mİ)...
44- Osmanlı devleti tarımsal üretimi arttırmak için hangi tedbirler alındı?
56-İlk osm. mali teşkilatı kimin zamanında kuruldu?
Cevaplarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim...
12-Yenişeri ocağı kaldırılmadan önce onun yerini alması düşüncesi ile hangi birlikler kuruldu?
II.Mahmut'un padişahlığının ilk yıllarında Alemdar Mustafa Paşanın çalışmalarıyla Yeniçeri ocağının yanında Sekban-ı Cedid adıyla yeni bir ordu kurulmuştur.
Bir süre sonrada yeniçeriler isyan edince, Sekban-ı Cedid yerine Ekşinci Ocağı adıyla ordu kurulmuştur..
-19.y.y. da osm. iktisadi hayatındaki en büyük olumsuzlukların en önemli sebebi?
19 yy da osmanlı devletini zor durumda bırakan en önemli gelişmeler,
+ Sanayi inkılabının sonucunda büyük devletlerin sömürge ve pazar arayışları artmış, bunun sonucu olarak osm. topraklarında çıkar çatışmaları yaşanmaya başlamıştı.
+ osmanlı devletinin gelişmeleri yeterince takip edememiş olmasıyla ekonomik ve askeri gücü oldukça zayıflamıştı.
ve (+ Fransız ihtilali sonrasında yaygınlaşan milliyetçilik hareketleri)
---------------
senin cevabın 16.yy için ekonominin bozulması...
16. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı ekonomisinin bozulmasında;
+Coğrafi Keşiflerin etkisiyle ticaret yollarının yön değiştirmesi ve gümrük gelirlerinin büyük ölçüde azalması..
+İhracatın azalması, ithalatın artması ve kapitülasyonların giderek Avrupalı devletlerin sömürü aracı haline gelmesi.
+ Vergilerin yükseltilmesi üzerine köylerde yaşayan insanların vergilerini ödeyemeyerek tarımsal üretimi bırakmaları.
+ Sömürgelerden Avrupa’ya yüklü miktarda altın ve gümüşün gelmesi, bu madenlerin bir miktarının Osmanlı ülkesine girmesi ve paranın değerini düşürerek enflasyonu artırması
İlk osm. mali teşkilatı kimin zamanında kuruldu?
Osmanlılardaki ilk maliye teşkilâtının I. Murat zamanında, Çandarlı Kara Halil Paşa ile Karamanlı Kara Rüstem Paşa tarafından yapılmıştır.
YA BİR ŞEY SORCAM AMA TAMDA EMİN DEĞİLİM YENİ ÇERİ OCAĞI KALDIRILDIKTAN SONRA YERİNE MUHAMMEDİYE ASURİYE ORDUSU İDİ SANIRIM MUHAMMEDİN ORDUSU ADINDA YENİ BİR ORDU KURULMAMIŞMIYDI SEKBANI CEDİD YENİ ÇERİNİNLERİN YANIDA KURULAN ORDU SORUDA BUNU SORMUYOR SANIRIM.
YA BİR ŞEY SORCAM AMA TAMDA EMİN DEĞİLİM YENİ ÇERİ OCAĞI KALDIRILDIKTAN SONRA YERİNE MUHAMMEDİYE ASURİYE ORDUSU İDİ SANIRIM MUHAMMEDİN ORDUSU ADINDA YENİ BİR ORDU KURULMAMIŞMIYDI SEKBANI CEDİD YENİ ÇERİNİNLERİN YANIDA KURULAN ORDU SORUDA BUNU SORMUYOR SANIRIM.
kesinlikle haklısın, bende soruyu tam anlıyamadım ama, şey diyor Yeniçeri ocağı
kaldırılmadan önce onun yerini alması düşüncesi diye sormuş.. II.Mahmut zamanında düşünülmüştü.. Kaldırılmadan önce tabi..

44 ıkta sistemi vardı diyecem tam doğru olmayabilir ama