MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASINDA "Boğazlar tüm devletlere açık olacak ve itilaf develtleri tarafından işgal edilecektir" hükmünün osmanlı devleti ile ilgil.
I: ulusal egemenlik
II : ulusal bağımsızlık
III: ülke bütünlüğü
anlayışlarından hangilerine aykırı olduüu söylenebilir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E ) II ve III
II ve III
I icin Osmanlida ulusal egemenlikten soz edilemez diye dusunuyorum
1 ve 2 olmalı boğazların tüm devletlere açık olması ulusal bağımsızlığımıza aykırı olur.aynı zamanda mondoros ateşkes anlatması zamanında osmanlı devleti yoktu sorunda bir hatamı var aslında 123 olabilir ama böyle şık yor.itilaf devleetleri tarafından işgal edilmesi ile ülke bütünlüğü zarar görür...
aynı zamanda mondoros ateşkes anlatması zamanında osmanlı devleti yoktu sorunda bir hatamı var
Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918)
Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu devletler topluluğu, Birinci Dünya Savaşında yenilince Osmanlı Devleti de savaştan çekildi. İttihat ve Terakki Partisi üyeleri gizlice yurdu terkettiler. Talat Paşanın istifası üzerine iktidara geçen Ahmet İzzet Paşa hükümeti, İngilizler aracılığıyla Anlaşma (itilaf) devletlerinden barış istedi.
Bahriye Nazırı Rauf Beyin başkanlığındaki Osmanlı kurulu ile Anlaşma devletleri adına İngiliz Amirali Caltrop , Limni Adasının Mondros limanında yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması Mebusan Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edilmiştir.
Mondros Ateşkesinin bazi maddeleri:
1-İstanbul ve Çanakkale Boğazları açılacak ve bu yerlerdeki askeri üsler İtilaf devletlerince işgal edilecektir.
4-Osmanlı Devleti müttefikleriyle olan bütün ilişkilerini kesecektir.
Antlaşmanın Önemi:
Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti fiilen sona ermiştir.Kayıtsız şartsız teslim belgesi özelliği taşıyan bu antlaşma, Osmanlı ülkesinin bütünüyle işgal edilmesine elverişli ortam hazırlamaktaydı.
Bende I II ve III seklinde dusundum ama sonra en mantiklisi II ve III gibi geldi

Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti, fiilen sona ermiştir.
Kayıtsız şartsız teslim belgesi özelliği taşıyan bu antlaşma, Osmanlı'nın bütünüyle işgal edilmesine elverişli ortam hazırlamaktaydı.
Boğazların işgali ile Anadolu ve Rumeli bağlantısı kesilecek, İstanbul'un güvenliği de tehlikeye düşecekti. Osmanlı Devleti'nin Boğazlar üzerindeki egemenliği sona ermiş olacaktır.
Ordunun büyük bir bölümü terhis edilip, silahlarına el konulacaktı. Bu uygulama ile Osmanlı Devleti, savunma gücünden yoksun bırakılacaktı.
7. maddenin uygulanmasıyla, Wilson İlkeleri'ne göre Türklerin denetiminde kalması gereken Anadolu Toprakları da İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmiştir.
24. maddenin uygulanmaya çalışılması sonucunda, doğudaki Ermeniler, bağımsız bir devlet kurmak amacıyla ayaklanmışlardır.
Toros tünellerinin işgali, telgraf, telefon ve telsizin denetim altında tutulması, ülkenin tümüne yönelik işgalin ilk işaretleridir.
Uygulanması
bence 123 olmalı soruyu diğer arkadaşlarımızada sordum çünkü bu antlaşmadan önce boğazların egemenliği osmanlı devletindeydi bu antlaşma ile boğazların eegemenligi osmanlı devletinden kesiliyor bu nedenle uulusal egemenliğimizide tetikliyor..
boğazların eegemenligi osmanlı devletinden kesiliyor bu nedenle uulusal egemenliğimizide tetikliyor..
bende tam burada takildim dedigin dogru ama bu ulusal egemenlik mi acaba?
çünkü ulsal egemenlik tanım olarak 'egemenlik kayıtsız şatsız milletindir' ilkesini benimsemektir. oysa ki Osmanlıda böyle bir egemenlikten söz edilemez demek istedim
dolayısıyla halen II ve III diyorum ben

yukarıdaki yazdığım alıntıda mevcut arkadaşım....
boğazların tüm devleetlere açık olması bagımsızlığımızı ve ülke bütünlüğünü etkiliyorsa eğemenliğimizide kısıtlıyordu aslında ulusal egemenlik değilde egemenligimizi kısıtlıyor denmeliydi
boğazların tüm devleetlere açık olması bagımsızlığımızı ve ülke bütünlüğünü etkiliyorsa eğemenliğimizide kısıtlıyordu aslında ulusal egemenlik değilde egemenligimizi kısıtlıyor denmeliydi
bende ondan bahsediyorum
ulusal egemenlik dedigi icin bir olamaz cevap II ve III olur