Dersizle Forumları

Full Versiyon: Genel Türk Tarihi
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
[/b]1-7.yy da Osmanlı Devleti ile Lehistan arasında imzalanan Bucaş Antlaşması ‘na göre;

-Podolya Osmanlı devleti ne verilecek,
-Lehistan,işgal ettiği topraklardan çekilecek,
-Lehistan,yıllık 22 bin altın vergi ödeyecek,

Buna göre Osmanlı devleti ile ilgili olarak

I.Lehistan ‘a karşı siyasal ve askeri üstünlük sağlanmıştır.
II.Giderlerini azaltılmıştır
III.Duraklamayı sona erdirmiştir

Yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

b-II      e-II III

2-XVII.yüzyılın sonlarına doğru tahta çıkan Çar I. Petro ‘nun, Rusyayı büyük bir devlet haline getirmek için uyguladığı;

I.Açık ve sıcak denizlere inmek,
II.Kırıma yerleşmek ve Karadeniz’e hakim olmak
III.Ortodoksları himaye altına alacak

Politikalarından hangilerinin Osmanlı Devleti' ni doğrudan ilgilendirdiği söylenebilir?

A-I  b-II   c-III   d-I II   e-hepsi

3-Duraklama döneminde merkezi yapı bozulmuştur.
   Bu durumun Osmanlı Devleti’nde;

I.İstanbul
II.Celali
III.Eyalet

İsyanlarından hangilerinin çıkmasına neden olduğu söylenebilir?

c-I II      e-I II III

4-Osmanlı Devleti'nin Duraklam Dönemi'ne girmesine neden olan ;
I.beşik ulemalığı kavramının ortaya çıkması
I.'ocak devlet içindir'anlayışını yerini,
'devlet ocak içindir 'anlayışının alması
III.tımar sisteminn bozulması

durumlarından hangilerinin askeri yapıyla ilgili olduğu söyelenemez

a-I b-II  c-I III  d-III e-hepsi

dostumxxtt
1-e
2-bilmiyorum
3-e olabilirmi
1-3 doğru
dostumxxtt
1.soru lehistan kasımdan kasıma osmanlı devletine 22.000 altın verecektik bu durum osmanlı devletinin giderlerini azaltmıştır
ayrıca lehistanın işgal ettiği topraklardan ayrılması dağılmayı önlemiştir

2 soru Celali isyanlarının nedenleri [değiştir]16. yüzyıl ortalarında Osmanlı Devleti'nde ekonomik ve toplumsal bunalım baş gösterdi. Anadolu ve Akdeniz üzerinden geçen uluslararası ticaret yollarının keşifler sonucunda yön değiştirmesi de bunda etkili oldu. Osmanlı Devleti, bu ticaret yollarının kendi topraklarından geçtiği dönemlerde sağladığı kazancı yitirdi. Öte yandan Avrupa devletlerinin güçlenmesi karşısında fetihlerin durmasıyla ganimet gelirleri de ortadan kalktı. Devlet, gereksinim duyduğu geliri sağlayabilmek için vergileri artırdı. Osmanlı Yönetiminin Babadan-Oğula geçmemesinde titizlikle durduğu tımar sistemi saltanat haline geldi. Oluşan bu yarı-feodal durum, vergileri ödeyemeyen köylülerin topraklarını terk etmesine, kasaba ve kentlere iş için göç etmesine yol açtı. Geçim yolu bulamayanlar ise eşkıyalığa başladılar ya da eşkıyaya katıldılar. Bütün bunların sonucunda Osmanlı toplumsal ve ekonomik düzenin alt üst oldu. İşsizlik ve geçim sıkıntısı, medrese öğrencisinden askerine kadar toplumun bütün kesimlerine yansıdı.
b)- EYALET İSYANLARI: Yemen, Bağdat, Kırım, Eflak, Boğdan ve Erdel'de meydana gelen isyanlardır.

Sebepleri:

* Devlet otoritesinin zayıflamasıyla eyaletlerdeki yerel yöneticilerin devletten ayrılma istekleri,

* Yöneticilerin olumsuz tutum ve davranışlarına halkın tepki göstermesi

beşik ulemalığı nedemek?
ewt dostum açıklamalarına katılıyorum paylaşım için saol
paylaşım için saol selin
dostumxxtt
BEŞİK ULEMALIĞI:

Osmanlı Devleti’nde, XVII. yüzyıldan itibaren ulema (dönemin bilim adamı) çocuklarına da daha beşikteyken bu payenin verilmesidir.
Bu anlayış ilmiye sınıfının bozulduğunu göstermektedir.

ARKADAŞIM UMARIM YARARLI OLUR PAYLAŞIMINA ÇOK TEŞEKKÜRLER:
ben teşşekkür ederim.2 soru?
Sayın Yılmaz;

Bu başlık altında sorularınız gelmeye devam edebilir sanırım. siritan

Burayı düzenleyerek, sabitleyebilirim, diye düşünüyorum. Açtığınız başlık güzel...

Sayfalar: 1 2
Referans URL