Dersizle Forumları

Full Versiyon: Yerel Saat ile İlgili Bir Soru (2)
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
C ve D noktaları aynı meridyen üzerinde bulunmaktadır ve aralarındaki uzaklık 6216 km'dir.
C noktası 60* kuzey paraleli üzerinde yer aldığına göre D noktası hangi paralel üzerindedir.

A-) 04* Kuzey
B-) 64* Kuzey
C-) 04* Güney
D-) 64* Kuzey
E-) 08* Kuzey

(not: şıklarda B ve D'nin yanıtları aynı, ben yinede öyle yazdım. Yarım saat uğraştım soru üzerinde bulamadım, testin cevap anahtarıda yok elimde, yaprak test olduğu için... yani cevabıda bilmiyorum.)
her paralel arası 111 km dir aralarında 6216 km fark var öyleyse 6216:111=56 demekki 56 paralel fark var c 60 da ise d 4 kuzeyde olur YANİ DOĞRU SEÇENEK KESİNLİKLE A DIR UMARIM YARDIMCI OLABİLDİM ANLAMADIĞIN YA DA YALNIŞ BİŞİ OLURSA SOR OK
evet arkadaşın açıkladığı gibi cevap A
60-56 yapmayı unutmuşum. Sözel öğrencisi matematik yapmaya kasarsa böyle unutur işte eski konular. caliskan
Teşekkür ederim.
FurkanDilben Demişki:

60-56 yapmayı unutmuşum. Sözel öğrencisi matematik yapmaya kasarsa böyle unutur işte eski konular. caliskan
Teşekkür ederim.

ama dikkat soruda Kuzey60 değil de Kuzey10 deseydi

10 - 56 --> Guney46

ya da

10 + 56 --> Kuzey66

iki farkli cevap olabilirdi! siritan
Teşekkür ederim siritan
Bir soru daha var, aslında bir sorudan ibaret değil. Bu tip soruların çözümlerinde izlemem gereken yolları bilmiyorum;

Ekvator üzerinde yer alan iki merkez arasında 333 km'lik uzaklık vardır.
Buna göre bu merkezler arasında kaç dakikalık zaman farkı vardır?
4,8,12,16,20

...

Aynı boylam üzerinde yer alan ve aralarında 4440 km uzaklık olan merkezlerden biri 60* Güney enleminde ise diğeri hangi enlem üzerinde yer alır?
20* K
20* G
40* K
80* G
60* K

Bu tip sorularda ne gibi yollar izlemem gerekli?
Zaman farkını buluyorum bir sonuç elde edemiyorum,
Bölüyorum, çarpıyorum.. sonuç yok.
En son aklıma enlem ve boylamların sayısıyla ilgili bir işlem yapmak geldi...
Kısaca bu tip sorularda ne gibi yollar izlendiğini ve işlemi yazarsanız sevinirim. siritan
ilk sorunun cevabı 12
çünkü ekvatorda boylamlar ekvatoru 111 km lik eşit parçalara böler...333/111=3boylam fark var 3*4=12 eder.
ikincinin cevabı 20 derece güney olacak sanki....
4440/111=40 demek ki aralarında 40 paralel fark var 60güney-40=20 güney.

bu sorularda aralarında şu kadar uzaklık mesafesi var derse enlemler arası mesafe 111 km olduğu için 111 e böldüğümüzde karalarında kaç tane enlem farkı olduğunu bulursun...sadece ekvatorda boylamlar arası mesafe 111 km dir başka yerde boylamlar arası mesafe kutuplara gittikçe azalır.ama herzaman iki paralel arası uzaklık 111 km dir.yukarda ikinci soruda en son enlem derecesi kutuplarda 90 olduğu için 60+40 şeklinde hesaplamadık.
Referans URL