Merhabalar arkadaşlar,
Mantığını kavrayamadığım bazı konular var, bu konular hakkında sizden "yorum" şeklinde yardım bekliyorum.
1 - Mutlak nem, maksimum nem, bağıl nem.
"Bağıl nemin sıcaklıkla ters orantılıdır" bilgisini örnekleyebilir misiniz
Mesela kaynaklarda diyorki: "Sıcaklık düştükçe maksimum nem azalacağından bağıl nem yükselir ya da sıcaklık arttıkça maksimum nem artacağından bağıl nem azalır."
Ben bu bağlantıyı kuramadım. Yani sıcaklığın azaldığı bir yerde doyma miktarının azalması nasıl oluyor ve buna bağlı olarak bağıl nem nasıl yükseliyor?
2 - Nem açığı nedir? Sonuçları nelerdir?
3 - Buharlaşma miktarı nedir? Nerelerde, ne tip yerlerde, ne şekillerde ortaya çıkar.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Hoşça kalın.
şimdi söyle düşün belli bir sıcaklıkta diyelim ki 1m³ havanın içerisinde herzaman bulunan sabit bir nem vardır... ve değişmez.. biz buna adı üstünde mutlak nem diyoruz.mutlaka bulunan nem miktarıdır.
maksimum nem ise o 1m³ havanın aynı sıcaklıkta alabileceği en fazla yani maximum nem mikatrıdır.
bir bölge düşün havada belli bir sıcaklıkta mutlak bir nem vardır. sıcaklık arttıkça havanın nem taşıma kapasitesi yükseleceğinden maximum nem miktarı da artar.. ezber yerine mantığını kavrayalım yani.
eğer havanın taşıyabileceği nem miktarı azaldıysa yani hava neme doyduysa (nem açığı azaldıysa) yağış bırakma ihtimali de yükselir.
yani bağıl nemi (yağış bırakma ihtimali) yükselir..
düşünürsen eğer belli bir nem kapasitesi olan havanın sıcaklığı düşmeye başlarsa maximum nem taşıma kapasitesi de düşeceğinden yavaş yavaş bağıl nemi yükselir ve bağıl nem %100 olunca yağış bırakmaya başlar..
yani
2-nem açığı havadaki max. nem ile bağıl nemin arasındaki ilişkidir.
yani taşıyabileceği nem ve nem oranı ile ilgili.
3-buharlaşma miktarı sıcaklıkla doğru orantılıdır. sıcaklık arttıkça buharlaşma da artacaktır. mesela çöllerde buharlaşma miktarı çoktur ve maxç nem de çoktur ama hava neme doymadığından yağış gerçekleşmez.
denizlerde de buharlaşma çok olduğundan genelde iklimi yumuşatıcı etki gösterir. tabi enlem etkisi de sözkonusu..
Ben bunları yazıcıdan çıktı olarak alayım,
sabah daha düzgün kafayla bakayım.
Çok teşekkür ederim Amy_Lee.
tekrar anlatabilirim sanırım anlamadın
soracağın bişey varsa buyur
eline sağlık amy lee çok güzel olmuş
tekrar anlatabilirim sanırım anlamadın
soracağın bişey varsa buyur
Bugün inceledim, çizim şekil falan yaptım. Anladım, soruda çözdüm konuyla ilgili, istediğim gibi çıktı sonuçlarıda. Teşekkür ederim.
Ekleme yapayım anlamadığım biryerle ilgili.

Şimdi şekil verilmiş,
Şekilde üç tane grafik var. Grafiklerde sıcaklıkların hepsi maksimum nem oranını geçmiş. Üç şekilde de sıcaklık eşit.
Birisinde maksimum nem ve sıcaklık birbirine yakın, bir diğerinde biraz daha az yakın. Son şekilde de maksimum nem yere daha yakın. Yani sıcaklığın tabanıyla arasında çok fark var.
Hangisinde yağış olma riski fazladır yazıyordu.
Ben aralarındaki bağıl neme baktım. En fazla üçüncü şekilde bağıl nem vardı, çünkü maksimum nem şekli hem düşüktü, hemde sıcaklığı yüksekti. Ama cevap anahtarında 9 - ? şeklinde bişi gördüm.

Yani cevap anahtarını vermemişler.
Yanıtı doğru mudur onun?
(şekli çizebilirim dilersen)
çizsen daha iyi olucak sanırım ya

çünkü okuduğum kadarıyla yanlış yapmışsın gibime geldi

anlamadım
çizsen daha iyi olucak sanırım ya

çünkü okuduğum kadarıyla yanlış yapmışsın gibime geldi

anlamadım

tamam çizdim,
soru hangisinde yağış riski en fazla olur,
ben III'ü düşünmüştüm.
Cevap anahtarında da yanıt yok.

bence yoğunlaşmaya daha yakın olan şık 2 gibi yani doğru cevabını bulabilir misin ki?
bence yoğunlaşmaya daha yakın olan şık 2 gibi yani doğru cevabını bulabilir misin ki?
Tabi bulurum ama salı (20 mart) kadar beklemem gerekiyor.