Dersizle Forumları

Full Versiyon: dogmatizm??
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
dogmatik-düşünce-ile-septisizm-aynı-anlamamı-gelior??kısaca-açıklayabilirmi-acaba-ilgili-bir-arkadaş?testlerde-karıştırıorum-sürekliuzgun3
iyi-akşamlar..
Aslına bakarsan tamamen zıtlardır denilebilir.

Septisizm kelime anlamıyla şüphecilik manasına geliyor.Örnek bir septik düşünce:

Dogmatizm ise baştan kabullenilmiş kanunlara bağlı düşünmek denilebilir.Örneğin din felsefesinin kitaptaki dogmalara bağlı kalınarak yapılması gibi.Din dogma için en belirgin örnektir.

Umarım yardımcı olabildim.
Saygılarla

link vermek yasak.bu tur paylaşımları öm den yapalım...

Tşk.ler Amy_Lee mesajın tüm akışı bozulmuş.Anafikir, tema neyin hiçbirşey kalmamış. siritan
çok-yardımcı-oldunuz-sağolun..yazdım-hepsini-defterime..
saygılar-benden...
brknea sitemize hoşgeldiniz fakat link vermek yasak..
bu arada selvi sana kısa bi açıklama yapayım.
din kurallarını bilirsin.. kitapta yazılıdır ve asla değiştirilemez.. hani öyle bişey ki doğduğu günden (ortaya çıktığı günden ) itibaren aynıdır ve değişmez. bu üzden dogmatiktir. dogmatik bilgiler(din bilgileri) tartışmaya açık değildir ve değiştirilemezler.

ama septisizm şüphecilik akımıdır. felsefe olarak herşeye şüpheyle bakılır ve kurallar değişebilir. aslında birbirine çok zıt şeylerdir.

septik demek şüpheci demektir.. siritan
space tuşu çalışmayan arkadaşım bide ben cevap vereyim

dogmatizmgulenin ya da yetkelerce ileri sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin bilgi sayılan anlayış... Temelde skolastik bir anlayıştır, günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretileri ve anlayışları adlandırır.

dogma:Her türlü inceleme ve eleştirmenin üstünde tutulan, doğruluğu denemesiz ve tartışmasız kabul edilen ve değişmez sayılan düşünce... Genellikle dinlerin saltık gerçeklik olarak ileri sürdükleri ve bağlılarından tartışmasız inanılmasını istedikleri genellikle dinsel ilkeleri dile getirir. Örneğin Tanrı�nın evreni yarattığı böylesine bir dogmadır.

Septisizm Nedir?

Her tür bilgi savını şüpheyle karşılayan ve bunların temellerini etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen tutum. Şüphecilik felsefe tarihi boyunca yerleşik kanılar ve inançları sarsmış felsefe, bilim ve özellikle dinde birçok anlayışın değişmesine ortam hazırlamıştır.
yardımcı-olan-tüm-arkadaşlarıma-çok-tesekkür-ederim.sağolun..
gerçekten-hepiniz-çok-güzel-anlatmışsınız..artık-karıştırmıcamsiritan
iyi-günler..
Referans URL