Dersizle Forumları

Full Versiyon: türkçe deneme sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1-Aşağıdaki cümleler yüklemlerinin yapıları bakımından ikişerli eşleştirilirse hangisi dışta kalır?
a-Büyük bir titizlikle olayın nedeninin araştırdı
b-Öğrencilerde tören salonuna alınmalıydı
c-Yağmur bastırmadan hepiniz burada olun
d- Bu önemli günlerde işinize dikkat edin
e-Her gün 7.30 da buraya geliyor

2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır
a-Ün yapmış usta yazarların çoğu,bu şirin ilçenin sokaklarında yetişmiş
b-Eski şairler kendi duygularından çok başkalarının düşüncelerine önem verirmiş
c-Bu okulda yetişen öğrencilerin çoğu ünlü ve başarılı bir sanatçı oldu
d-Genç sanatçılardaki eksik öğrenme isteksizliği onların başarılı olmasını engelliyor
e-Unuttuğu arkadaşlarını buraya geldikçe anımsar,onlarla ilgili anılarını bana anlatırdı

3-İyi bir romancı ,romanını yazarken sosyal bilimciden farklı olarak içten bir biçimde kaleme almalıdır
Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir
a-Yanlış anlamda sözcük kullanılması
b-Özne-yüklem uyumsuzluğu
c-Gereksiz bağ-fiil kullanılması
d-anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması
e-sıralama yanlışlığı

4-Devlet tiyatroları ‘perde’demeye hazırlanırken yaşlı sanatçıları sevindirecek bir  düzenlemey imza atıyor.Düzenleme ,emekle tiyaroların görvelendirme yoluyla tiyatroya dönmelerinin önünü açıyor.böylece………
bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirlemez
a-genç oyuncuların ustalrın deneyimleriden yararlanması sağılanmış olacak
b-tiyatronun gençlere sevdirilmesi ve onların tiyatroya ilgi duyması sağlanack
c-yaşlı oyuncuların tüyatrdan,yaşamdan kopması engellenmiş olacak
d-doğumdan ölüme,yaşam boyu tiyatro düşüncesi gerçekleşmiş olacak
e-tiyaro gelenğin usta oyuncularla gelecek kuşaklara sağlanmış
1-)"b"
2-)"d"
3-)"c"
4-)"b"
3-İyi bir romancı ,romanını yazarken sosyal bilimciden farklı olarak içten bir biçimde kaleme almalıdır
a-Yanlış anlamda sözcük kullanılması
b-Özne-yüklem uyumsuzluğu
c-Gereksiz bağ-fiil kullanılması
d-anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması
e-sıralama yanlışlığı

Cevap E

-İyi bir romancı ,sosyal bilimciden farklı olarak romanını yazarken içten bir biçimde kaleme almalıdır
olacak.
1-)"c"
2-)"d"
3-)"c"
4-)"b"

ereendeniz açıklarmsın
yardımcı olacak yok mu arkadaşlar uzgun3
2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır
d-Genç sanatçılardaki eksik öğrenme isteksizliği onların başarılı olmasını engelliyor
cümle ya"eksik öğrenme isteği" ya da"öğrenme isteksizliği" şeklinde düzeltilmeliydi.bu haliyle anlatım bozukluğuna sebep olmuştur.

c-Gereksiz bağ-fiil kullanılması:yazarken bağ fiili gereksiz yere kullanılmıştır.çünkü ....kaleme almalıdır sözü bu anlamı karşılamakta ve yazarken bağ fiili cümlede gereksiz duruma düşmektedir.sözcüğü attığımızda aynı anlam karşılanmaktadır...
4-Devlet tiyatroları ‘perde’demeye hazırlanırken yaşlı sanatçıları sevindirecek bir düzenlemey imza atıyor.Düzenleme ,emekle tiyaroların görvelendirme yoluyla tiyatroya dönmelerinin önünü açıyor.böylece………
bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirlemez
b-tiyatronun gençlere sevdirilmesi ve onların tiyatroya ilgi duyması sağlanack
tiyatronun gençlere sevdirilimesi bu yolla olabilecek bişey değildir diye düşündüm ben.diğer tüm şıklarda emektar oyuncuların genlere sağlayacakları yararlardan bahsedilmiş ve paragrafla uyumlu açıklamalardır.fakat "b" şıkkında böyle bişey yoktur.

anlam sorularını anlatmak çok zor çünkü bu işin anahtarı senin elinde arkadaşım.ama sonuna ekleme yöntemini kullan tek tek bütün şıkları yerine koy ve cümlenin anlamına bak.sırıtan bişeyler çıkar sanıyorum...
kolay gelsin...
2-)ya nasıl göremedikuzgun3uzgun3uzgun3al-ın-malı-y-dı
burada yüklem ek eylem almıştır ve çift zamanlı olmuştur. diğerleri ise tek zamanlı eylemler(basit)ve yapım eki alarak emir kipinde çekimlenmiş eylemlerdir.(ol-un!)

NOT:EYLEM KÖKÜNE ASLA ÇİFT ZAMANLI EKLER GELMEZ. ARADA MUTLAKA EK EYLEM OLMALIDIR.
ÖRN:gel-miş-ti
gel:eylem kökü
miş-mişli geçmiş zaman
idi-ek eylem....

kolay gelsin...
Sayfalar: 1 2
Referans URL