Dersizle Forumları

Full Versiyon: Öğrencilerin yemeği çöpten çıkacak
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Öğrencilerin yemeği çöpten çıkacak

07 Nisan 2007 Cumartesi
Şırnak'ta bir okul müdürünün 'Atıklarınızı bile yollayın, değerlendirip kızlarımıza öğle yemeği yapalım' kampanyasına 20 günde 500 koli eski eşya gönderildi

Kaçan çorabınızı, kırık biblolarınızı, hediye paketinizin kurdelesini, hatta kâğıdını çöpe atarken bundan sonra iki kere düşünün. Hatta biriktirip postalamak üzere bir kenara ayırın. Sizin işe yaramaz dediğiniz eşya, Şırnaklı bir genç kızın bir öğün yemek ihtiyacını karşılayabilir.
Şırnak'taki Nazmiye Demirel Kız Meslek Lisesi Müdürü Dilek Tatar geçtiğimiz günlerde tüm sivil toplum kuruluşlarına örnek olacak bir kampanya başlattı. Tatar, kız öğrencilerinin öğle yemeği masraflarını çıkartacak bir projeye destek için internet aracılığıyla yolladığı elektronik postalarla vatandaşların evsel atıklarına talip oldu.

Küçük bir rica
Müdür Tatar "Sizden okul olarak bir ricamız olacak" diye başladığı mektubunda tüm Türkiye'ye şöyle seslendi:
"Lütfen yanlış anlaşılmasın, değerlendirebildiğiniz ürünlere değil, sadece çöpe atmayı düşündüğünüz ürünlere talibiz. Örneğin kaçık çorap. Kırılmış bir biblo, sökülmüş, yırtılmış, yıpranmış bir giyecek gibi. Veya, hani bir şeyin ambalaj kâğıdı, onun kurdelesi gibi. Okulum tam gün bir okul ve öğrencilerim genel olarak köylerden geliyor ve o yüzden öğle yemeği yiyemiyorlar. Onlara öğle yemeği çıkarabilmek için öğretmen arkadaşlarımla birlikte kermes düzenliyoruz ve bu atık materyalleri değerlendiriyoruz. Bu konuda duyarlı olursanız ve bir kişi de olsa çevrenize iletirseniz çok sevinirim. Unutmayın sizin o çöp dediğiniz şey bir kız öğrencinin bir öğün de olsa karnının doymasına yarayacak."
Kampanyaya kısa sürede beklemediği kadar dönüş olduğunu belirten Tatar, 20 günde yaklaşık 500 koli eşya aldıklarını söyledi. Bu kısa sürede bazı öğrencilerin yemek paralarının çıkmaya başladığını anlatan Tatar, projeyi Radikal'e anlatırken, "Bizim esas amacımız, bir proje kapsamında üretici kadınlar yetiştirmek" dedi.

Yemek parası çıktı bile

Dilek Tatar, kampanyayı şöyle özetledi:
"Bu bir geri dönüşüm projesi el sanatları ve nakış bölümündeki öğrencilerle yeteneklerini kullanma imkânı sağlıyoruz. Kırık bibloları daha küçük hale geçirip seramik çalışmaları yapıyoruz. Kaçık çorapların içine kepek doldurup üstüne kumaş koyarak iğnedenlik yapıyoruz. Sonra bu malzemeleri satıyoruz. Bu yolla kazandıklarımızı şehir dışından gelen kızlarımızın karnını doyurmak için kullanıyoruz. Okulda 275 öğrencimiz var, 90'ı şehir dışından geliyor. Beytüşşebap, İdil, Silopi ve Cizre gibi ilçelerden ve çevre köylerden gelen birçok öğrencimiz bulunuyor. Uzun yoldan geldikleri için onlara öğle yemeği vermek istiyoruz. Öğle yemeği olarak ekmek arası bir şeyler vereceğiz, bu da günlük 45-50 YTL tutuyor. Şimdiden gelen yardımlarla öğrencilerimizin öğlen yemeği çıkmaya başladı."

'Yanlış anlaşılmasın'
Şimdi Müdür Tartar'ın yeni planı, kızların ürettiği malzemeleri gelecek ay düzenlenecek mesleki teknik eğitim fuarında sergilemek. Ancak müdür Tartar, düzenlediği kampanyayla ilgili temkinli konuşuyor:
"Sakın bizi yanlış anlamayın. 13 yıldır buradayım, bu kampanyayla 'Açlıktan ölüyoruz' demiyorum. Sadece bu çalışmayı uygulamamız için Şırnak'ta malzeme bulmak zor, o yüzden projeyi genişletmek için yardım istiyorum, o kadar..."

İlgili Kişi: Dilek Tatar
Adres: Nazmiye Demirel Kız Meslek Lisesi - Şırnak
Telefon: (0486) 216 17 34
e-posta: nazmiyedemirelkml@edu.tr.tc
Web: nazmiyedemirelkml.edu.tr.tc
bravo,iyi fikirsiritan...paylaşım için saolgul
Amy_Lee çok tşk ederim bu güzel paylaşımından dolayı...
Üniversitede iki kişi arasında şahit oldugum bir konuşmadan bahsedecegim sizlere.....A:''B... Ne diomm biliomusun''
B:''Ne diosunn?''
A:''Ya hani geçende taksimde ki nike bayisinde aldıgım ayakkabı vardı ya''
B:'' Eee ne olmuş ''
A:''işte ben ondan sıkıldım bir tane daha alacammm''
B:'' Dımı evet ya bende sıkılmıştımm ama sana demedim''
A:''Bugun gidip bi tane daha alcam''
B:''Ama bu sefer pembe olsun tamam mııı?''
A:''Peki..''

BİR BAŞKA KONUŞMA  BAŞKA KİŞİLER ARASINDA
X:'' Olm var ya dün ne oldu''
Y:'' Ne oldu X''
X:''Üsküdar'da bogaz'a karşı bi restorantta yemek yedik görmeliydin''
Y:'' Hadi bea.. NE diyorsun''
X:'' Walla olm orda olmalıydın''
Y:''Bak ya isterdim orda olmayı ''

BEN bu konuşmalara şahit oldum okulda
biri aldıgı 103 milyonluk nike ayakkabısını begenmeyip yeniden daha pahallısını converse all-star 132 YTL lik olanını alıyor..
Bir başkası ise dün bogaz'a karşı yediği yemegi arkadaşlarına anlatıyor...
İşte biz bunlara şahit oluyoruz bir yanda lüks yaşamın seyrine kapılanlar,bir yandan da kendi ögrencisinin karnını doyurmaya çalışna bir ögretmen....

YoRUM SİZLERİN..
Eee burası türkiye bilinçsiz insan çok bu ülkede biri 100 ytl ayakkabıyı beğenmez biride 5 ytl lik ayakkabıyı alamaz dünyanın adeleti işte bu ya arkadasım su bahsettiğin kişilere su yazıyı gösterde belki birşeyler ifade eer onlar için ama eminim göstersen bile onlar gene pek umursamazda .
Haklısın bende birleri umursar diye burda paylaşmak istedim....
teşekkürler asi gençlik güzel bir konuya değinmişsin...hayatın gerçeği işte malesef...uzgun3o tür muhabbetlerin benzerine ben de biçok kez şahit oldum ve gerçekten çok üzücüuzgun3 Allah akıl fikirler versin ne diim başka..uzgun3
bence aslında soylenecek cok soz var onlara...kafalarını cevırıp bı etraflarına bakmalılar nerde yasadıklarını,ınsanların neler yasadıgını gormelıler...bu kadar bilinçsiz,umursamaz kendılerınden baska hıckımseyı hıcbırseyı dusunmeyen insanlar toplulugu umarım(z)bıgun uykudan uyanırlar ve etraflarına bakarlar.
arkadaslar soylemeyı unutmusum tesekkurler paylasımlar için.
o tür muhabbet yapan herkesi suçlamak doğru değil.
100 milyona 2. bir ayakkabı alabilir.
belki bir 100 milyonlada birine yardımcı oldu.
veya boğazda yemek yemekte bir zevktir.parası olan yapabilir.
zengin olanlara önyargıyla düşman olmak çok doğru değilgozkirp
yanlış anlamayın zengin olduğumdan yazmıyorum bunlarıgulen
sadece başka açılardan da bakın die yani.

bu arada projede güzelgulen
kutluyoruz müdüre hanımı...
ONUR Demişki:

o tür muhabbet yapan herkesi suçlamak doğru değil.
100 milyona 2. bir ayakkabı alabilir.
belki bir 100 milyonlada birine yardımcı oldu.
veya boğazda yemek yemekte bir zevktir.parası olan yapabilir.
zengin olanlara önyargıyla düşman olmak çok doğru değilgozkirp
yanlış anlamayın zengin olduğumdan yazmıyorum bunlarıgulen
sadece başka açılardan da bakın die yani.

bu arada projede güzelgulen
kutluyoruz müdüre hanımı...

Sevgili admimim;
Biz burda zengin olanlara ön yargılı davranmıyoruz ya da ben davranmıyorum.
Anlatmak istediğim nokta şu bazen çevremizde olsun bulundugumuz yerde olsun ülkemizde olsun hatta dünyada olsun...Yaşanan bunca açlık,sefalet,yoksulluğa ragmen biz sadece kendi egomuzu tatmin etmek istiyorsak ve bunu için çaba sarfediyorsak burada bir problem vardır...
Yoksa bizimde bu tip insanlara bir şey dediğimiz yok istediklerini alabilirler istediklerini yapabilirler ama eger bir birey olarak ve de en önemlisi bir insan olarak etrafımızda olan bitene kayıtsız kalıyorsak ha işte o zaman bir şeyler söylenir.Siz isterseniz buna ön yargılı davranmak diyin isterseniz bir başka şey...
Değişik bir açı ama sizce öyle mi bakmak gerekiyor?
Tşk ederim..
boğazda yediği yemekten bahseden birkişinin bu konularda duyarsız olduğu kanısına nerden vardığınızı anlamadım sadece.
adam egosunu tatmin etmiyor.boğazda yemek yemiş, ondan bahsediyor.
herkesin onun kadar parası yok diye para harcamaması mı gerekiyor?
veya arkadaşlarla paylaşmaması mı?
neyse belli ki görüşlerimiz farklı. illaki anlaşmamız gerekmiyor.
Sayfalar: 1 2 3
Referans URL