1)cevap e şıkkı
taş baltaların yapıldığı dönem---yontma taş devridir.
bakır mızraklar ve demir de-----maden devridir.
1.seçenek doğru.çünkü kronolojik bir sıralama yaptığımızda ilk olarak
yontma taş devri daha sonra da maden devri gelir.yani bir gelişme yaşanır en bir alttaki katmana göre...
2.seçenek de doğru çünkü ateş yontma taş devrinde bulunmuştur.
3.seçenek de doğru.çünkü insanlar cilalı taş devrinde yerleşik hayata geçmişlerdi ve üretim faaliyetlerinde bulunmaya başlamışlardı..
2)c şıkkı.çünkü Türk karasularında gemi işletme hankkının yalnız türk vatandaşlarına aiit olduğu belirtilmiş.burda bağımsızlık ve milliyetçilik ilkesine ulaşılabilir.bağımsızlığa şu şekilde ulaştım

şimdi karasularında gemi işletme sadece türklere verilmiş.yani başka devlete veya ulusa değil.çünkü bu devletlerin savaş gemileri karasularımızda yüzdüğünü veya bizi herhangi bir şekilde denizden tehdit edebilirlerdi.yani bağımsızlığık ilkesine ulaşılır.2. ilkemiz ise milliyetçilik.çünkü sadece karasylarında türkler gemi işletebilirdi.
3) c şıkkı
montrö boğazlar sözleşmesi
Türkiye, Lozan Antlaşması'yla birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin getirdiği kısıtlamalardan dolayı daima kaygı içinde bulunmuştur. Sözleşmenin imzalandığı tarihlerde güncelliğini koruyan silahsızlanma ümitlerine güvenen Türkiye'nin, silahlanma yarışının tekrar başlamasıyla duyduğu huzursuzluk giderek artmıştır.
Türkiye, duyduğu bu huzursuzluğu ve boğazların statüsünde değişiklik yapılması yolundaki teklifini konu ile ilgili imzacı devletlere duyurduğunda, farklı kutuplarda yer almaya başlayan bu devletlerin hemen hepsinden ortak bir anlayış görmüştür.
hatayın toprağımıza katılmasını da şu şekilde açıklayabilirim.lozanda hatay sorunu sonraya bırakılmıştı.yani halledilememişti.orda bizim milletimizden insanlar vardı.yani egemenlik ilkesine aykırı birşeydi.
4)c şıkkı demişsin.bem b diye düşünmüştüm ama c şıkkına göre açıklayayım.1 madde kesinlikle doğru zaten.çünkü savaşlar uzun sürmeye başlamış ve genelde de yenilgiyle sonuçlanmış.bu da halkın devlete olan güveninin azaldığını gösterir.3. madde tımar sisteminin bozulması demiş.
çünkü iltimas(adam kayırma)ve rüşvet demiş.bu seçenekten ancak şu doğrultuda birşey çıkarabildim.şimdi devlet savaşlarda yenilince ekonomisi bozulmuş olacak ve toprak sahiplerine gereken parayı veremeyecek ve halk da bu parayı alamayınca tımarli sipahi besleyemeyecek.yani tımar sistemi bozulmuş olacak..
5)b şıkkı.çünkü bugünkü güney sınırımızı çizen antlaşma kars antlaşmasıdır.